Valószínűleg megszületik áprilisra az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy készenléti programról, és ez lehetővé teheti a magyar jegybanknak, hogy még az idén a szigorítási ciklus előtti szintre csökkentse alapkamatát - vélik a Morgan Stanley elemzői, akik szerint azonban a megállapodásnak legalább olyan fontos feltétele a bírói karral kapcsolatos kérdések rendezése, mint a jegybanktörvény ügyében kért módosítások végrehajtása.

A bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi elemző stábja a hét elején Budapesten tett tájékozódó látogatást, és ennek során találkozott különböző magyar kormányintézmények és az MNB képviselőivel, valamint "nemzetközi megfigyelőkkel".

Tapasztalataikról csütörtökön Londonban befektetőknek összeállított beszámolójukban a Morgan Stanley közgazdászai közölték: továbbra is arra számítanak, hogy áprilisig létrejön a megállapodás a valutaalappal és az EU-val. A ház erre a feltételezésre alapozva csökkentette MNB-kamatemelési előrejelzését, és most már azt valószínűsíti, hogy a magyar jegybank alapkamata a cég által eddig várt 7,50 százalék helyett a jelenlegi 7,00 százalékon tetőzik.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint ha a külső kockázatokat sikerül egy "méretes" - 15-20 milliárd eurós - elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodással kordában tartani, akkor az MNB 2012 végéig 6,00 százalékra csökkentheti vissza alapkamatát.