Már 10 szakaszon rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi készültséget, komolyabb árhullám vonul le a Tiszán – írja az Időkép. A meteorológiai szakportál szerint decemberben hazánk nagy részén eddig nem volt hiány csapadékból, két hét alatt helyenként 100 milliméternél is több hullott.

A hosszantartó aszály mostanra mindenhol megszűnt, telítetté váltak a talajok, olyannyira, hogy az Alföld egyes részein már a belvíz is megjelent. A portál cikke szerint a mélyebb fekvésű szikes, agyagos talaj nehezebben engedi át a vizet, ezért egyre nagyobb felszíni tavak alakulnak ki.

A kialakult helyzet miatt a Tisza mentén 10 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség lépett érvénybe – hogy pontosan hol, azt az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) térképén megtekintheti. Az Időkép hozzáteszi, hogy áradnak a kelet-magyarországi folyók is, a Tiszán jelentős árhullám indult el, a folyó felső szakaszain a jövő hét első napjaiban másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállások is lehetnek.

OVF: újabb árhullamtól nem kell tartani

Az OVF közlése szerint az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 milliméter, helyenként akár a duplája is –, míg az országban és Erdélyben 25-35 milliméter eső esett. Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán az elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítani kell az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a másodfok szintjét is megközelítheti a vízállás – közölte az OVF. Hozzátették: mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani.

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is mutatkozott a kamerákon további mennyiség.

Kitértek arra is: december első felében a magyarországi nagy tavak vízgyűjtőterületén is jelentős csapadék hullott, és ez a mennyiség már elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege már átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba. A hónap eleje óta a Balaton átlag vízállása 5 centiméterrel nőtt, vasárnap reggel 78 centimétert mértek. A Velencei-tó vízszintje pedig az év utolsó hónapjában 7 centimétert emelkedett, vasárnap reggel Agárdnál 68 centimétert mutatott a mérce – olvasható a közleményben.

(A kiemelt kép illusztráció.)