A hazai villamosenergia-fogyasztás 0,8 százalékkal emelkedett 2018-ban, de az év során a korábbi rendszerterhelési csúcs is több alkalommal megdőlt - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018. évi villamosenergia-piacifolyamatokról szóló jelentéséből.

A tehát: nagyobb kilengésekre képes rendszerben a GDP szerinti lakossági fogyasztás 8 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakosság részére az egyetemes szolgáltatásban értékesített villany mennyiség 2 százalékkal nőtt, a nem-lakossági felhasználás bővülése viszont a 0,5 százalékot sem érte el. A fogyasztás bővülése ellenére a belföldi villamosenergia-termelés 2018-ban csökkent, tavaly 31 százalékra nőtt az import fogyasztáshoz viszonyított aránya - áll a MEKH jelentésében.

A magyarországi áramtermelés egyetlen területen, a napelemes erőművek kapacitásai által bővültek, az idei év elejére a háztartási méretű kiserőművek nélkül 336 megawatt (MW) volt a hálózatba beépített kapacitás.

A nagykereskedelmi energiapiacok működésével kapcsolatban az energiahivatal a határkeresztező kapacitások és a rendszerszintű szabályozási piacokon azonosított hatékonysági problémát. A határkeresztezőkön a rendszerhasználók számára felkínált határkeresztező kapacitások lényegesen alacsonyabbak, mint a vezetékek maximális szállítóképessége, és különösen az osztrák határon jelentősen ingadozik az elérhető kapacitások nagysága. Vélelmezhető - írja a MEKH -, hogy a rendszerüzemeltetők részben belső szűkületkezelés helyett alkalmazzák a határkeresztező kapacitások korlátozását.

Ez egyébként egy elterjedt, de az európai szabályozás előírásaival ellentétes gyakorlat, ami jelentős mértékben növeli a magyar másnapi árak szintjét.