Az újszülöttek ezzel egyben argentin állampolgárokká is válnak – írja a The Guardian. A szülésturizmus nem új, de az már újdonság, hogy Argentína kulcsszerepbe kerüljön – szemlézi a lapot az Infostart

Az oroszokat érintő szankciók hatására a számukra továbbra is vízummentes beutazást kínáló Argentína vonzó célponttá vált, sok család érkezik az országba, hogy itt szülessen meg gyermeke, aki egy második állampolgárság ajándékát is élvezheti ezáltal. Az országban meghirdetett részleges mozgósítás szintén erősíthette a dél-amerikai országba utazók elhatározását.

Argentína, az ígéret földje lett

Georgij Polin, az argentínai orosz nagykövetség konzuli osztályának vezetője szerint tavaly 2000-2500 orosz költözött Argentínába, akik közül sokan az országban szülni tervező nők voltak. "Jövőre ez a szám 10 ezerre nőhet" – mondta Polin.

Polina Cserepovitszkaja is egy közülük: azt mondja, nem sokkal a háború kezdete után tudta meg, hogy várandós:

Ahogyan észrevettük, hogy bezárulnak körülöttünk a határok, tudtuk, hogy találnunk kell egy országot, ahova elköltözhetünk. Remélem, hogy az argentin útlevél kapukat nyit majd meg a gyermekem előtt

Ő és férje is szeretne az országban letelepedni, és az állampolgárságot is kérik majd, ami egyszerűbb lesz így, hogy van egy argentin állampolgár lányuk.

Argentin útlevél birtokában a világ 171 országának kapui nyílnak meg az ember előtt vízummentesen, és amerikai vízumhoz jutni sem nehéz a dokumentum birtokában.

Az orosz útlevél már a háború előtt is 80 országba biztosított csak vízummentes utazási lehetőséget, jelenleg pedig sok európai országba lehetetlen orosz papírokkal beutazni, és a vízumügyintézés több hónapos várólistával működik.