Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora felajánlotta, hogy térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatot biztosít a Semmelweis Egyetem kapacitásától függően azoknak, akiknél a Sinopharm-oltást követően nem alakult ki antitestes védelem. Bejelentése többek között azért meglepő, mert több alkalommal azt mondta, hogy szerinte a védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni - írja a Népszava.

Az ajánlatát azzal indokolta, hogy a betegnek nem csak teste, hanem van lelke is, és ha attól megnyugszik, hogy újra megmérik a szervezetében az ellenanyagszintet, ám legyen. Az arrogáns megjegyzés alaptalan, mert az érintettek aligha második tesztet szeretnének, sokkal inkább bizonyosságot a védettségre vagy ha az nincs, akkor biztonságot jelentő harmadik oltást. Merkely megjegyezte, hogy az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására.

QP | Quality Placement

Az újabb antitestvizsgálatra való felhívást abban a Facebook-csoportban is közzétették, amelynek tagjai legutóbb hétfőn követelték nyílt levélben a döntéshozóktól, hogy akinek nincs lelettel igazolt védelme a két oltása után, az mielőbb kapjon egy harmadik vakcinát. A csoportban az újabb antitestvizsgálatra való felhívást volt, aki úgy minősítette: „nesze semmi, fogd meg jól.”

Mások azon zsörtölődtek, hogy ezzel a „gesztussal” a helyzetük nem változik, védettség híján továbbra is azzal kell együtt élniük, hogy bármikor megbetegítheti őket a koronavírus. Ráadásul a csoportban egyre többen vannak azok is, akiknél egy újabb borsos árú laborvizsgálat igazolta, hogy sejtes védelmük sincs.