Az év utolsó hónapja 1970 áprilisa óta nem látott, mindössze 0,4 százalékos év/év inflációt hozott, ami alapvetően a közműszolgáltatások árának állami leszorításának a következménye. A rezsiharc által érintett körből került ki a legnagyobb áresést produkáló termékek és szolgáltatások többsége, miközben a legtempósabb drágulást felmutató területek jó része - bankköltségek és dohányáruk - szintén kormányzati beavatkozásnak köszönheti elsőségét.

A rezsicsökkentés nyomán 20 százalék körüli mértékben lett olcsóbb az áram, a gáz és a távhő - igaz, eközben a szilárd tüzelőanyagok éves szinten 4,4 százalékkal drágultak. A KSH a vezetékes gáz és az elektromos energia árának novemberi 10 százalékos csökkentését a decemberi, míg a távfűtésé a november-januári árindexben számolja el. Utóbbi kapcsán Mináry Borbála, a hivatal szakértője arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a távhőszolgáltatók az alapdíj csökkenését már novemberben kiszámlázták, illetve voltak olyan szolgáltatók, amelyek már a 11. hónapban a csökkentett hődíjat számlázták ki, majd decemberben szinte mindegyik így tett. Egyetlen kivételt a Főtáv jelentett, ott januárra csúszik a számlázás. A képhez hozzá tartozik, hogy az államilag leszorított rezsiköltségek hozzájárulnak a háztartások egyéb fogyasztásának növekedéséhez.

A trafiktörvény kapcsán megemelt cigarettaárrés nyomán decemberben a dohányáruk közel 22 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, a bankköltségek pedig - ez a KSH-nál a máshova nem sorolt pénzügyi szolgáltatásokhoz van besorolva - 55,4 százalékkal emelkedtek.

A bankköltségek emelkedése ezzel újabb rekordot döntött, bár novemberhez képest itt nem változott az árszínvonal. Banki fronton minden drágult az egy évvel korábbihoz képest, de a legnagyobb mértékben azok a tételek emelkedtek, amelyeket tranzakciós illeték terhel, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja húzza fel a banki szolgáltatások árindexét. Emelkedett a számlavezetés és a bankkártyák éves átlagos díja is, pedig ehhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. A havi 150 ezer forint erejéig  februártól ingyenessé váló készpénzfelvétel bizonyára enyhít majd a banki szolgáltatások inflációján, ám ennek mértéke kérdéses, hiszen attól függ, hogy a szolgáltatók hol igyekeznek majd díjemeléssel kompenzálni.

A korábbiakhoz képest jócskán szelídült, de így is bekerült a toplistába a légi személyszállítás drágulása - az áremelkedés okairól, köztük a Malév-csőd összetett hatásairól részletesen itt olvashat.