Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztási adatok, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért havi árak alapján az intézkedés körülbelül 250 forintos egy főre jutó megtakarítást jelenthet egy családnak, miközben a társadalmi egyenlőtlenség szempontjából, ismét a jobb anyagi helyzetben lévők járnak jobban - derül ki a Policy Agenda legfrissebb elemzéséből.

A családok egyes fogyasztási szokásai nagyon eltérőek lehetnek, de a fogyasztási adatokat nézve az átlagos havi egy főre jutó költés az intézkedésbe vont termékek esetében 2021. januárjában még 7393 forint, 2021. decemberi árakon nézve 8304 forint volt.

Az eltelt három hónapban - október és december közötti – ez az összeg 250 forinttal emelkedett. Azaz a hatóságiárazás 250 forintot csökkenést jelenthet a fogyasztásban, feltéve, hogy más termékekkel nem hárítják át ezt a kereskedők a vásárlókra. 2021. január és október között ezen termékek körében 700 forintos drágulás történt.

A Policy Agenda megvizsgálta, hogy egy 5 százalékos áfakulcs alkalmazása ezen termékkörökre mit jelentene. A 6+1 termék esetében a húskészítmények és a tej már most is a kisebb adókulcsba tartozik.

Amennyiben az étolaj, a cukor és a liszt esetében 22 százalékpontos áfa csökkentés lenne, akkor ezzel a decemberi árakat nézve 8 062 forint lenne egy átlagos kosár összértéke, azaz pontosan annyi, mint a kiskereskedőkre ráterhelt „hatósági ár”.

A teljes élelmiszerköltést nézve az alsó egytized a legfelső tized kiadásának 34 százalékát engedheti meg magának. Ebből következően szinten biztosan jobban járnak az ott élők a hatósági árazással, mint az alsó decilis családjai.