Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció mérséklése lenne a célja az élelmiszer-árstopnak is, ám ennek a hatása már kétséges - írja a Portfolio.hu. Ha a kormány megszünteti az ársapkát, komoly egyszeri drágulás jöhet a portál szerint.

Az élelmiszerboltok döntő többsége ugyanis könnyedén építi be több száz vagy több ezer más termék árába az árstoposokon elszenvedett veszteséget, hiszen a kereslet erős (a bérnövekedés és az egyszeri juttatások miatt).

A csirkemell az árstopos termékek közé tartozik. A bontott csirke és a csirkecomb ára azonban 40 százalék körüli mértékben emelkedett tavaly október óta. Ezek alapján pedig nem 1600, hanem 2200 forint felett lett volna a csirkemell ára májusban.

A sertéscomb sem 1500 forint lenne - mint ahogy az a KSH fogyasztói átlagárai mutatják -, hanem 1900 forint körül mozogna. A sertéskaraj ára 25 százalékkal nőtt, így minden bizonnyal a comb is hasonló mértékben drágult volna árstop nélkül.

A pasztőrözött ESL tej is több mint 25 százalékkal drágult, így a 277 forintos UHT tej ára már 350 forint felett lenne.

 

A rétesliszt ára 45 százalékkal nőtt az árstop bevezetése óta. Egy ekkora drágulás azt jelenetné a finomlisztnél, hogy 212 helyett 300 forint körül lenne az ára.

<