Lapinformációk szerint Magyarországról exportált búzafinomlisztet árulnak Hollandiában, 4 kilogrammos kiszerelésben kilónként 2 euróért.

Hogyan kerül Hollandiába a magyar liszt, amikor gabona exportstop is van? Persze a liszt nem gabona, csak abból készül. A kormány korábban már betiltotta a gabona exportját, a hazai ellátás biztonsága érdekében, hogy legyen alapanyag a liszthez, kenyérhez.

Itthon közben a kenyér bolti ára márciusban 28 százalékkal drágult az egy évvel korábbihoz képest – írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. A liszté pedig 18 százalékkal (ez gyakorlatilag a 2021. március és október közti drágulás, hiszen októbertől árstop van lisztből). Az árak befagyasztása nélkül legalább a kétszeresére kalkulálható a drágulás üteme.

Vészes jel, hogy a gabonafélék mezőgazdasági termelői ára januárban-februárban 44 százalékkal nőtt. A legrémisztőbb, hogy a malomipari termékek hazai gyártásában a belföldi értékesítés árindexe 85 százalékkal emelkedett. Csaknem kétszeresére az előző évinek.

Az agrárium árait döntő részben a nemzetközi piacok hatásai mozgatják, és a gyenge forint is rátesz minderre egy lapáttal, tehát amit lehet, nagyon is érdemes exportálni. Ráadásul még további árnyomás is előrevetíthető az ukrán helyzet miatt is. Nagyon nehéz lesz az árstopból akár kiszállni, akár fenntartani.

A vásárló pedig kapkodhatja a fejét, mit csináljon majd, hiszen akár ezért, akár azért, még az is előfordulhat, hogy kevés lesz a liszt a polcokon.