Egy átlagos család majdnem 6 kiló krumplit vásárol havonta, több mint kétszerannyit, mint például cukorból. Mára azonban már a burgonya lett a legjobban dráguló termék a boltokban. Múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban – közölte az RTL Híradója a KSH friss adatai alapján.

"A termelő megemeli az árat, én pedig kereskedő vagyok, eleve nekem is meg kell emelni, mert az áfát, az egyéb, meg az egyéb költségeket rá kell számítanom" – mondta el a Híradónak egy kereskedő.

A termelők azzal érvelnek, hogy 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben szokott. Ezért lőtt ki az ára, vagyis a szélsőséges időjárás hatására.  

"A 40 fokos nyári hőség mellé négy hőhullám is volt ebben az évben, ez nem kedvezett. Igazából a nyugat-európai árak határozzák meg a magyar árakat is. Ilyenkor már behozatalra szorulunk burgonyából" – mondta Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezi Burgonya Szekció tagja. Ráadásul idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbéremelés, és a megugró energiaárak miatt.

Nagy István agrárminiszter ma az állami rádióban arról beszélt, hogy az árstopnál olyan termékeket választottak, amelyek a társadalom legszélesebb rétegében szükségesek a mindennapi élethez.