A kormány szombati döntése szerint újabb három hónapig aradnak októbertől az árstopok (az üzemanyagokra és az élelmiszerekre vonatkozóak), valamint januártól fél évvel újra hosszabbodik a banki kamatstop - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány szombaton egész napos ülést tart.

A kabinet friss döntése szerint a háború és a szankciók együtt vezettek a magas inflációhoz és az üzemanyagár-emelkedéshez, valamint a kamatok megnövekedéséhez. Amíg élnek az uniós szankciók, a helyzet nem javul, ezért a kormány meghosszabbítja a benzin- és az élelmiszer-árstopot október 1-je után is, valamint a kamatstopot is fél évvel eltolják 2022. december 31-től. A rezsitámogatáshoz nem nyúlnak.

Így segítenek a cégeknek

Az uniós definíció (amelyek energiaköltsége a nettó árbevétel 3 százaléka felett volt 2021-ben) szerinti energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) segítjük, a program október 1-jével indul és első körben három hónapra szól - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki szerint a tapasztalatok alapján döntenek majd az esetleges folytatásról.

A működési költségeket és a beruházásokat is támogatják. Az előbbi háromhavi számlakifizetést jelent, a tavalyi évhez képesti áremelkedés 50 százalékát fizetik ki. Utóbbiban az önerő támogatását jelenti a program, annak 15 százalékát biztosítja a Technológiai és Innovációs Minisztérium. Cserébe azt kérik, tartsák meg a foglalkoztatottak számát, 2023 végéig ne csökkenjen a 2021-es évi 90 százaléka alá. Tízezer cég lehet érintett.

Két másik programot is tárgyalt a kormány, de még nem döntött, a következő hetekben történik ezek kidolgozása:

  • a gyármentő program a gyárak energiahatékonysági beruházásait támogatnák,
  • új munkahelyvédelmi akciótervet indítanának az energiaárak elszabadulása miatt.

Húsz fok lehet az általános iskolákban

A tervek szerint az általános iskolában legalább 20 Celsius-fok lesz, a középiskolákban pedig 18 Celsius-fok, a döntés valószínűleg ma megszületik.

Az önkormányzatok energiahelyzete és támogatása kapcsán most tekintik át a helyzetet. A kormány szerint muszáj spórolni valahol.

Jönnek a kondicionalitási eljárás lezáráshoz szükséges törvényjavaslatok

A kormány a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az uniós kondicionalitási eljárás lezáráshoz szükségesek - mondta a miniszter a kormányinfón.

Több hónapon át, különösen nyáron intenzív tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal (EB), mára nyitott kérdés nem maradt. A magyar kormány az EB által kérteket vagy elfogadta, vagy ott ahol nem tudta elfogadni, sikerült mindkét félnek megnyugtató kompromisszumra jutni - tette hozzá Gulyás Gergely.

A kabinet szombati ülésén megtárgyalta és jóváhagyta ezeket a javaslatokat, amelyeket jövő hétfőn és pénteken benyújt az Országgyűlésnek. A jogszabályok novemberben hatályba lépnek, azt követően szüntethetik meg a kondicionalitási eljárást.