Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A láncolatos áfacsalásokkal "olcsóvá" tett termékek végül mindig egy kereskedőnél kötnek ki, aki eladja azokat, ám korántsem biztos, hogy tudja, miért jutott rendkívül jó áron az áruhoz. A NAV azonban őt is megbüntetheti, amit helytelenít a Mazars nemzetközi adótanácsadó cég - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Miután a csalókat nehéz fülön csípni, mert cégeiket felszámolva eltűnnek az adóhatóság szeme elől, a kereskedő marad megfogható.

A NAV egyik irányelve szerint csak akkor lehet korlátozni egy adóalany adólevonási jogát, ha számlabefogadóként tudott vagy tudhatott arról, hogy csalásos ügyletsorozatba keveredett. A szabály szerint az adóhatóságnak kell bizonyítania, hogy valaki aktívan, tudatosan részt vett a csalásban.

A Mazars szerint azonban folytatódik az ártatlanok elítélése, mert nem ezt a szabályt veszik alapul, hanem az adózás rendjéről szóló törvény tavalyi kiegészítését

Eszerint "ugyanazt a vizsgálattal érintett és már minősített jogviszonyt az adóhatóság nem minősítheti adózónként eltérően". Ezt a transzferárügyletekre találták ki, de a NAV hajlamos kiterjesztően alkalmazni - véli az adótanácsadó. Így ha sikerül bizonyítania, hogy az eladó rosszhiszemű volt, akkor a vevőnél is ugyanezzel a feltételezéssel élhet, hiszen egyformán ítéli meg az eladással és vétellel egy jogviszonyba került feleket.

Az adóhatóság szerint szó sincs automatikus bírságolásról, és teljes mértékben a hazai és az uniós joggal összhangban járnak el.