Hivatalosan is rögzíti a péntek este megjelent Magyar Közlöny, hogy a kormány rendeletben szabályozza továbbra is több, eddig hatóságilag korlátozott termékkör árát.

Ennek megfelelően:

  • az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,
  • a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,
  • benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítja a kormány.

Mint azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már beharagozta a pénteki kormányinfon, az esti rendelet a lakossági fogyasztók mellett előírja a kisvállalkozások rezsivédelmét is.

A kormány döntése értelmében a 4606 kilowattóra áram, illetve 1489 köbméter földgáz alatti fogyasztó cégek, amelyek egyetemes szolgáltatásban benne voltak jogosultak a védelemre.

Működőképessége megőrzése érdekében 2022. augusztus elsejétől az idei év végéig továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz mintegy 100 ezer mikrovállalkozás - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

E lehetőség az energiát már jelenleg is az egyetemes szolgáltatás keretében, vagy egyetemes szolgáltatási áron vételezők számára biztosított. A kedvezményes áron kapják a földgázt és áramot az önkormányzati és állami bérlakás, szállóférőhely üzemeltetői is az ingatlanokban élők felhasználásának erejéig.

A rezsicsökkentett árakon vételezhető mennyiségek felső limitjét a mikrovállalkozások átlagos fogyasztását figyelembe állapították meg, villamos energia esetén évi 4606 kWh, míg a földgáznál évi 1489 m3  szinten.

A kedvezményes tarifák ilyen mértékű felhasználásig vehetők igénybe, e plafonok fölött a piaci árak érvényesek a mikrovállalkozásokra is. A veszélyhelyzeti rendelkezések alapvető célja, hogy a változásokban érintettek folyamatos ellátását a lehető legkedvezőbb feltételekkel biztosítsák az új szerződések megkötéséig.