Kevesebb árut és rövidebb úton fuvaroztak tavaly Magyarországon 2021-hez képest, legnagyobb mértékben, 26 százalékkal a vízi szállítás esett vissza, de csökkent a vasút és közút teljesítménye is, elsősorban a háborús helyzet és az aszály miatt.

Az intermodális forgalom, amelynél több szállítási mód kombinációjával jut el a célállomásra az áru, ugyanakkor bővülni tudott – derült ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) felméréséből.

Idén a gazdasági bizonytalanságok miatt nehéz előre jelezni az árufuvarozás várható teljesítményét. Az intermodális forgalomban a tavalyihoz hasonló teljesítményre számítanak.

Rájárt a rúd a hazai árufuvarozásra

Nem volt jó éve a hazai árufuvarozásnak tavaly, a nemzetközi gazdasági nehézségek, az energiaárak megugrása, az infláció, az orosz-ukrán háború, valamint az aszály okozta terméskiesés miatt visszaesett az áruszállítás Magyarországon.

A közúti, vasúti és vízi áruforgalom volumene (261 millió tonna) 6 százalékkal, teljesítménye (50,2 milliárd tonnakilométer) 0,5 százalékkal csökkent tavaly 2021-hez képest az előzetes statisztikai adatok szerint. 

Az orosz-ukrán háború a lengyel-belorusz határra korlátozta az Ázsia és Európa közötti selyemút forgalmát, elkerülve Magyarországot.

Ráadásul a megugró orosz-kínai kereskedelem miatt kapacitáshiány lépett fel a transzszibériai vasúton.

Új szállítási irány született

Ugyanakkor a háború következtében új szállítási irány is született: mind az ukrán import-, mind az exportforgalom megindult az adriai kikötők és Ukrajna között, ami azonban novemberben az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások miatt nagyon visszaesett.

Európán belül a szervezetlen felújítások miatt veszített versenyképességéből a vasút, amihez hozzáadódott az energiaköltségek növekedése, amely a vasutat rosszabbul érintette. Ezért a korábbi tendencia megfordult, és a vasútról a közútra terelődött a forgalom egy része. 

A nemzetközi forgalomban bővül a közút

Tavaly 7,1 százalékkal kevesebb árut fuvaroztak közúton Magyarországon, mint 2021-ben, ugyanakkor az elfuvarozott távolság kismértékben, 0,2 százalékkal bővült.

Belföldön jelentős volt a csökkenés, amit csak némileg tudott ellensúlyozni, hogy a nemzetközi forgalomban nőtt a fuvarozott tonna és távolság is.

közút versenyképességét javította, hogy a hazai vasúti vontatás energiaköltsége az uniós átlagnál is nagyobb mértékben nőtt.