A Kövizig területén lévő 341 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésből 71 kilométeren van elsőfokú, 36 kilométeren másodfokú készültség - közölték.

A Fekete-Körösön várhatóan vasárnap megszűnik a készültség. A Kettős-Körös Békésnél szombat este-éjszaka tetőzik 590 centiméteres vízállás körül, várhatóan vasárnap szűnhet meg az elsőfokú készültség.

A Fehér-Körös Gyulánál még néhány centiméteres emelkedést követően szombaton tetőzik, készültségi szintet várhatóan nem ér el. Ugyancsak készültségi szint alatt tetőzik a Hármas- és a Sebes-Körös, valamint a Berettyó - írták. Hozzátették: a következő 24 órában a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható jelentős mennyiségű csapadék a Körösök vízgyűjtőjén.

Jelenleg öt szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: három szakaszon elsőfokú, kettőn másodfokú. Az igazgatóság területén kilenc szivattyútelep üzemel, ebből kettő folyamatosan - áll a közleményben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád és a Sajó áradása, illetve vízátfolyások miatt még csütörtökön lezártak két alsóbbrendű útszakaszt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Varga Rudolf. Tájékoztatása szerint a Hernád áradása miatt a 3724-es számú út Novajidrány és Vizsoly közötti szakaszát, a Sajó áradása miatt pedig a 2603-as számú út Sajókaza és a 26-os számú főút közötti szakaszát zárták le.

A hétvégén további esőzésekre van kilátás országszerte.