Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba, ebből 1,9 milliónál is többet pénteken éjszaka használtak fel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Győrújfalu határában. Győrújfalunál három napig intenzív védekezésre lesz szükség. Komáromban és Esztergomban nagyobb bajra nem számítanak, a következő veszélyes pont Pilismarót.

Pilismaróton elrendelték az üdülőövezet kitelepítését, 83 embernek kell elhagynia a területet, a kiürítést haladéktalanul meg kell kezdeni - közölte Pergel István polgármester. A védelem irányítója, Tóth Tibor mérnök ezredes hozta meg, aki a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője. Az üdülőövezetből kevéssel 12 óra előtt minden védekező egységet visszarendeltek, és csak mentőmellényben mehetnek vissza a területre. A vízállás 797 centiméter, az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt. A polgármesteri hivatal egy hete felhívta a Duna-parti hétvégi házzal rendelkező ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az üdülőkben lévő vagyontárgyaik biztonságba helyezéséről gondoskodjanak, a berendezéseket áramtalanítsák.

Árvízvédelmi rádiót indít a közmédia

ÁRvíz FM néven árvízvédelmi rádiót indít vasárnap reggel 8 órától a közmédia. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártásában készülő műsorok a nap 24 órájában hallhatók lesznek - közölte Tóth Tamás Antal, az új csatorna vezetője. A rádió a korábbi Neo FM frekvenciáin sugároz majd, így Budapesten például a 100.8 MHz-es frekvencián lesz fogható. A csatornán folyamatosan tudósítanak majd az árvízi védekezésről, a tervek szerint 30 napig működik majd az adó.

Be kell jelenteni a Dunát érintő szennyezést

A rendkívüli árvízi helyzetre való tekintettel az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen (OKTVF) 24 órás telefonos ügyfélszolgálat működi - közölte a főfelügyelőség. Felhívják az üzemeltetők és a lakosság figyelmét, hogy haladéktalanul értesítsék a főfelügyelőség központi ügyeletét az árvízi helyzet miatt bekövetkezett, a szokásos üzemrendtől való eltérésről, a Dunát érintő szennyezésről, hogy a szükséges beavatkozások mielőbb megkezdődhessenek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó, OKTVF, a 10 területi környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, továbbá a nemzeti park igazgatóságok jelenleg összesen 144 fővel és 58 terepjáró gépjárművel, 24 órás szolgálatban segítik a katasztrófavédelem területi szervei és az Országos Vízügyi Főigazgatóság operatív irányítási feladatainak ellátását a leginkább veszélyeztetett árvízi helyszíneken.

A felügyelőségek mai naptól kezdődően a Dunán naponta három alkalommal 6 helyen (Komáromban, Budapest felett és alatt, Dunaföldvár, Szekszárd és Mohács területén) vízminta vételezéseket végeznek. A mintavételezések célja az árvízzel hazánkba érkező, illetve Magyarország területén a Dunát érő esetleges szennyezések mielőbbi felderítése.