Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meghaladta a talajra vonatkozó határértéket a Sajó magyar szakaszán vett üledékminták arzéntartalma - állapította meg a Greenpeace Magyarország szakértő csoportja, miután május 25-én négy üledékmintát vett a folyóból Sajópüspöki térségében, a szlovák határtól pár száz méterre. 

A mintavétel eredményei azt mutatták, hogy négyből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja a határértéknél. A környezetvédő szervezet ezért közleményben követeli a részletes üledékvizsgálatokat mind a szlovák, mind a magyar hatóságoktól - a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a magyarországi szakaszon is.

A Greenpeace közölte azt is, hogy a nemzetközi egyezmények és szabályok értelmében a szlovák hatóság feladata biztosítani azt is, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről, mert az még inkább veszélyeztetné a folyó élővilágát.

Mi történik a Sajóval?

A folyó felső, szlovákiai szakaszán 2022. februárjában észlelték először a víz vöröses elszíneződését. Ezzel kapcsolatban az illetékes szlovák hatóságok azt állapították meg, hogy a Sajó szennyezése a csődbe jutott, egykori Siderit vasércbányából történik. Ezt követően hónapokig nem történt semmi a védekezést illetően; a szennyezés kontrollálatlanul, tovább ömlött a folyóba, a Sajó felső szakaszának egy részén mostanra szinte teljesen kipusztítva az élővilágot.

A nehézfémekkel szennyezett bányavíz, mely a 2008-ban bezárt vasércbánya több mint tíz emelet mélységű vasércbánya vízzel megtelése után kontrollálatlanul folyik a Sajóba, az Euronews helyszíni riportja szerint naponta több mint négy tonna vas, 34 tonnánál több szulfát, illetve 1,7 tonna cink és mintegy öt kilogramm arzén folyóba mosódását jelenti.

A Greenpeace szlovák irodája már márciusban felvette a kapcsolatot a helyi környezetvédelmi minisztériummal, hogy az illetékes hatóságok lépjenek fel a Sajó szennyezése ellen. Akkor a hatóság kötelezte a károkozásért felelős céget a szennyezés megszüntetésére, azonban a vállalat nem tett ennek eleget. Májusban, amikor a környéken élők már petíciókkal bombázták a lokális és országos politikusokat, hogy tegyenek már valamit,   a helyi környezetvédelmi minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a szlovák Környezetvédelmi Alapból szüntetnék meg a szennyezést. Mivel a konkrétumokról továbbra sem volt szó, a szlovák Greenpeace ismét felvette a kapcsolatot a felelős minisztériummal, követelve, hogy ne húzzák az időt, azonnal lépjenek fel a szennyezés megszüntetése érdekében.

Május végére a szlovákiai Alsósajón bekövetkezett ökológiai katasztrófa ügyében a helyi hatóságok odáig jutottak el, hogy közbeszerzést hirdettek az egykori Siderit vasércbánya felszíni vizeinek elterelésére. Magyarországon pedig az ügyben annyi történt, hogy az illetékes miniszter egy Facebook posztot, illetve néhány interjúrészletet szentelt a témának, illetőleg a hatóság az ügyben közölte: határértéket meghaladó toxikus szennyezést a Sajó vizében nem mértek.

A Greenpeace információi szerint május 27-én végül a szlovák hatóságok megkezdték a szennyezés elhárítását a Sajó szlovákiai szakaszán. A zöldszervezet úgy látja, hogy a hatóságoknak most mielőbb fel kell mérniük a folyómeder szennyezettségét, illetve el kell rendelni a szükséges helyreállító munkálatokat.

Mintavétel, jegyzőkönyv

Két nappal korábban a Greenpeace 2022. május 25-én a Sajó szlovák határhoz közel eső hazai szakaszán, Sajópüspökinél mintákat vett a folyóvízből és az üledék felső rétegéből. A mintákat a környezetvédő szervezet akkreditált laboratóriumba küldte, ahol különböző toxikus fémekre nézve vizsgálták azokat. Június 7-én érkeztek meg a mérési eredmények, amelyek négy mintából két esetben kisebb, határérték feletti arzénkoncentrációt mutattak ki.

Az erről készült jegyzőkönyv szerint a talaj arzénkoncentrációja a hazai határértéknél (15 mg/kg) magasabb (19 illetve 20 mg/kg-os értékeket mértek). A nagyobb mennyiségben akut méregként viselkedő arzén már kis mennyiségben rákkeltő anyag, mely nagyon mérgező a vízi élővilágra, illetve a vízi környezetben hosszantartó károsodást okoz.  A Greenpeace közleménye szerint az arzén ilyen mértékű jelenléte ellen "mindent meg kell tenni" - annak érdekében, hogy ivóvízbázisainkat ne érinthesse az arzénszennyezés, és ne maradhasson ott e toxikus anyag az élővizek üledékében.

A május végi mintavételezéseket követő mérések azt állapították meg, hogy a vizsgált többi elem koncentrációja határértékeken belül volt az üledékben, és hogy a kontrollként vett vízminta toxikus fémtartalma is megfelelő volt. Korábbi mérések a Sajó szlovák szakaszán jelentősebb cink, nikkel, vas és arzén koncentrációt mutattak ki. 

A Greenpeace azt várja a szlovák hatóságoktól, hogy biztosítsák, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről. Az üledék szennyezettségét pedig mind a szlovák, mind a magyar hatóságoknak folyamatosan vizsgálniuk kell, hogy ez alapján tudjanak a további lépésekről dönteni - olvasható a szervezet közleményében.