Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország 2,587 millió második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet adott el csütörtöki aukcióján 2,95 eurós árfolyamon - közölte honlapján a lipcsei energiatőzsde (EEX).

A lipcsei székhelyű Európai Energiatőzsde (EEX) 2013. április 25-én megtartotta második aukcióját az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszere (EU ETS) második kereskedési időszakában nyilvántartott magyar EUA kibocsátási egységekre - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A fennmaradó 2,587 millió darab EUA egység eladásával Magyarország a vonatkozó időszak utolsó EUA kvótáit is értékesítette. Az 1,59-szeres túlkereslet mellett átlagosan 2,95 eurós áron keltek el a kvótaegységek, az összbevétel így 7,63 millió euróra rúg . A 2013. április 11-én kötött kiegészítő megállapodás alapján az Európai Energiatőzsde a napokban összesen 5 174 500 darab EUA egységet értékesített a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából. Az áprilisi aukcióknak köszönhetően összesen 14,7 millió euró bevételhez jutott a magyar állam.

Kedden, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából lefolytatott előző aukción a terveknek megfelelően ugyanennyi spot kvótát adtak el 2,76 eurós átlagárfolyamon. A 7,14 millió eurós bevételt a szaktárca korábbi közleménye szerint az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségeinek csökkentésére fordítják.

A második fázisú szén-dioxid-kibocsátási egységek árfolyama jelentősen esett az elmúlt időszakban, egyebek között azért, mert az uniós tagállamok április végéig értékesíthetik ezeket a kvótákat. Az árakat továbbá a jelentős túlkínálat is leszorítja. Kedden 2,80 eurós referencia-árfolyamon kereskedtek az ilyen eszközökkel a lipcsei energiabörzén, szemben az egy évvel korábbi 7 euróval. Az elsődleges piacon legutóbb március végén Litvánia adott el második fázisú karbonkvótát, 4,72 eurós árfolyamon. Magyarország tavaly két aukció keretében összesen 2,5 millió kvótát adott el, összesen 16,15 millió euróért.

Az EEX-en 2005 óta kereskednek az európai kibocsátási rendszer keretében kiadott szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően. Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit.