Az Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok szerint az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (B.1.617.2; korábban “indiai” néven említett) variánsa ellen.

Az agliai közegészségügyi szolgálat (PHE) által pre-print formában közzétett adatok azt mutatják, hogy a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, viszont a beoltottak között nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (B.1.1.7; korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő - közölte a oltóanyaggyártó.

Az enyhe tünetekkel járó fertőzéssel szemben a védőhatás ugyanakkor kissé alacsonyabb hatékonyságot mutat: 74 százalék az alfa (brit) és 64 százalék a delta (indiai) variánssal szemben.

Az elemzésbe 14 019 delta variáns által Angliában okozott, sürgősségi ellátást igénylő esetet vontak be április 12 és június 4 között (közülük 166-an kerültek kórházba). A közleményben a gyártó hangsúlyozza, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.

A fertőzés legújabb hullámát jelentős részben a delta variáns okozza Indiában és világszerte. Az Egyesült Királyságban észlelhető mértékben emelte az esetszámot és átvette a domináns szerepet az alfa (brit) variánstól Skóciában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) immunizációs stratégiai tanácsadó testülete (SAGE) is ajánlja a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) használatát azokban az országokban, ahol a delta variáns jelen van vagy várhatóan problémát okozhat - zárul a közlemény.