Az ÁSZ nem nyomozó hatóság, nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, kizárólag az ellenőrzés során elvégzett dokumentum-ellenőrzés alapján tudomására jutott információkra támaszkodva valószínűsíthet jogellenes magatartást. Amennyiben ily módon az ÁSZ jogellenesnek vélelmezett cselekményt tár fel, az új ÁSZ törvény adta lehetőséget kihasználva jelzéssel él az adott ügy feltárására hatáskörrel rendelkező, illetékes hatóság felé.

A jelzés alapján a megkeresett (eljáró) hatóság feladata, felelőssége az ÁSZ jelzésének kivizsgálása, továbbá a jogszabályi feltételek fennállása esetén az adott eljárás megindítása, lefolytatása. Ennek megfelelően az ÁSZ-nak csak a megkeresett hatóság üggyel kapcsolatos visszajelzését követően van lehetősége a tényszerű helyzet nyilvánosságra hozatalára.

Az ÁSZ a fentiekben ismertetettek szerint járt el a Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzése során is - olvasható a közleményben.

Az MNB csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte: az MNB működése törvényes, az IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét. A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatással banktitkot nem sértett és azt a hitelintézeti törvény sem zárja ki, hogy az IMF-által jogszerűen igényelt egyes adatokat az MNB az IMF-nek továbbítsa - fogalmaztak. Az MNB értetlenül áll az előtt, hogy miközben az Állami Számvevőszék elnöke február 13-án még nem látott okot a büntetőfeljelentésre, addig alig egy héttel később a sajtóból arról értesült a jegybank, hogy az ÁSZ mégis büntetőeljárást, nyomozást kezdeményezett az ügyben. Tette mindezt úgy, hogy maga az ÁSZ jelentése az IMF-nek történt adatszolgáltatással kapcsolatban mindössze egy olyan javaslatot tartalmaz, hogy a jegybank elnöke "intézkedjen a felhatalmazás nélküli adatszolgáltatással kapcsolatos felelősség megállapításáról, a felelősség okainak feltárásáról és az eljárási hiba megszüntetéséről." Az Állami Számvevőszék javaslatának az MNB maradéktalanul eleget tett - emlékeztetnek. A Magyar Nemzeti Bank - ahogy a korábbi feljelentések esetében is - mindenben áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére. A jegybank emlékeztet arra, hogy korábban az MNB ellen indított eljárásokat bűncselekmény hiányában megszüntette az illetékes hatóság.