A pártok megtették az első lépést a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. A számvevőszék január elején zárta le a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Magyar Liberális Párt - Liberálisok ellenőrzését. Akkor tárt fel szabálytalanságokat, melyeket az ellenzéki tömörülések politikai indíttatású bírságolásnak neveztek.

Jelentéseiben az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg a pártvezetőknek a feltárt szabálytalanságok és hiányosságok alapján.

A törvény előírja, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján, és azt meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat - idézte fel a számvevőszék főtitkára.

Az ellenőrzött hét párt mindegyike jogkövetőként járt el, és határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére - közölte Holman Magdolna. Az ÁSZ főtitkára azt is elmondta, hogy mindez azt mutatja, hogy a feltárt szabálytalanságok és hiányosságok kijavítása érdekében alapvetően intézkednek a pártok, így hasznosulhatnak a pártoknál elvégzett számvevőszéki ellenőrzések.

A beérkezett intézkedési terveket az ÁSZ értékeli, és amennyiben szükséges, kijavítást, kiegészítést kérhet annak érdekében, hogy az intézkedési tervek biztosan alkalmasak legyenek a feltárt hibák kijavítására, és elvégezhetőek legyenek az intézkedési tervek végrehajtását értékelő utóellenőrzések.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.