Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazánkat gyakorlatilag tavaly ősz óta sújtó aszályt érdemben nem enyhítette a napokban szórványosan hullott, néhány milliméteres csapadék, ezért a különösen száraz Alföld több pontján már öntözik a búzatáblákat.

Ez további nem várt költséget jelent, miközben a gabonatermelők nyereséges vagy veszteséges szezonja múlhat azon a 15 százalékon, amennyivel a búza és az árpa várható termésátlaga elmaradni látszik az elmúlt évek átlagától - mondta Major Gabona a cég Control üzletágának vezetője.

A gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó. A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje - sikér - beépülésének a gabonák, különösen a búza estében, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti. Vagyis a csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez.

A bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat - magyarázza Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Bár a búzában a szemek még nem indultak fejlődésnek, a raktári kapacitások iránt már most kiemelkedően magas az érdeklődés. Szerencsére a gabonatermelésnek és -kereskedelemnek Magyarországon is több évtizedes hagyományai vannak, így rendelkezésre áll az eszközpark egy-egy rosszabb évjárat kompenzálására.