A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá.

A teljes termelési volumen 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal volt kisebb, a szolgáltatásoké 1 százalékkal nagyobb volt. A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta.

A háború okozta gazdasági válság miatt egyes beszállítói piacok bezártak, máshol kapacitáshiány alakult ki. Az üzemanyag és energiaárak drasztikus növekedése jelentősen megnövelte a vállalkozások termelési költségeit.

Gyümölcstermesztés és feldolgozás a Művészetek Völgyében

Farkas Ivett és párja, Attila 2011-ben kezdtek el gazdálkodni a Balaton-felvidéken. A gyümölcstermesztés és feldolgozás alapjait szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták. Saját telepítéseik vannak, a birtok több mint 7 hektárnyi területből áll. Jelenleg meggy, málna, kajszibarack, alma, birsalma, szeder és bodzaültetvényeik vannak.

A gyümölcsfeldolgozás során szörpöket, lekvárokat, aszalványokat és gyümölcsleveket állítanak elő. Az értékesítés területe leginkább a Balaton-felvidékre terjed ki, helyi lakosok, turisták, vendéglők is vásárolnak tőlük. A termékfejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, Kapolcsikum néven az ő termékeik is a Vidék Minősége Védjegy minősítést elnyerők közé tartoznak.

Azok a vállalkozások vannak versenyelőnyben, akik a saját gyümölcsükből állítanak elő készterméket

A gyümölcstermesztőknek és feldolgozóknak egy esélyük van: alkalmazkodni a körülményekhez – mondták el megkeresésünkre a birtok tulajdonosai. Minden év tele van kihívásokkal, az aszályos időszak, a kevés csapadék, a foglalkoztatás nehézségei, ma már alig lehet találni idénymunkást a szüretek időszakára. Csak nagyon kis területen tudják megvalósítani az árnyékolást és a folyamatos vízpótlást, egy ilyen jellegű nagy beruházásnak az ő esetükben több tíz év lenne a megtérülése.

A háború okozta válság, ha csak kis mértékben is, de őket is érintette. Az osztrák üvegbeszállító az ukrán üveggyárak leállása miatt egy ideig nem tudta teljesíteni a megrendeléseket.

2023-ban is az a cél, hogy a saját gyümölcsből saját terméket állítunk elő, nem adunk el felvásárlóknak. Ez a piac nagyon bizonytalan, nincsenek megbízható partnerek, nagyon alacsony árat fizetnek és azt is csak jelentős késedelemmel

 – mondta Farkas Ivett.

Ebben az évben is tovább fejlesztik a birtokot, az a cél, hogy 2023 őszére már 2300 gyümölcsfa termését szüreteljék.

A téli meleg időjárás nem segíti a gazdálkodókat

Nemrég írtunk arról, hogy Európa több régiójában is virágzásnak indultak a korai gyümölcsösök. Ha a következő napokban nem fordul hidegebbre az idő és még sokáig maradnak a kora tavaszi hőmérsékletek, akkor több gyümölcsösben, elsősorban a barackféléknél már visszafordíthatatlan kárt okozhat egy ismételten téliesebb hőmérsékleteket hozó időszak.