Az Európai Unió területének felét csaknem történelmi léptékű aszály fenyegeti. Magyarországon július közepére az 550 ezer hektárt is meghaladta az aszálykár-bejelentéssel érintett területek nagysága, a biztosítók pedig sok bejelentést várnak a következő hetekben is. Főleg az ország keleti régióiban tapasztalható károk és a gazdák panaszai miatt az Agrárminisztérium szakmai egyeztetésbe kezdett a biztosítókkal – írja az MTI.

A minél hatékonyabb és gyorsabb kárrendezés össztársadalmi érdek – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman szerint a biztosítóknak fel kell készülnie megfelelő kárbecslői kapacitásokkal a bejelentések feldolgozására, mert a bejelentések eredményessége függ az időtényezőtől.

Az államtitkár szerint a magyarországi haszonállat állomány megfelelő takarmányozása miatt a biztosítóknak engedniük kellene lesilózni azt a kukoricát, amivel a gazdálkodó kármentést végezne. „A lakosság élelmiszerbiztonságának záloga ugyanis a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása” – mondta a politikus.