Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gázbeszerzési gondok miatt szüksége lenne még egy atomerőműre, megbízható termelőkapacitásra - írja az ATV Aszódi Attilára, okleveles energetikai mérnökre, korábbi paksi ügyekért felelős kormánybiztosra hivatkozva, aki a Spirit FM-nek beszélt erről. 

Szerinte minden abba az irányba mutat, hogy a villamosenergia-igény tovább fog növekedni például az ipari folyamatok átalakulása és a közlekedés elektrifikációja miatt is. Rövid távon lesz egy keresletvisszaesés, mert a megnövekedett energiaárak a cégeket és a magánszemélyeket takarékosságra sarkallják, de hosszú távon egyértelműen emelkedni fog a villamosenergia iránti igény. 

Aszódi szerint jó előre kell gondolkodni, mert az energetikai beruházások sok időt vesznek igénybe: sok évbe telik az előkészítésük és a megépítésük, de hosszú a megtérülési idejük is. Elmondása szerint egy ilyen projektet előkészítése több mint tíz év.

„Szükség lenne arra a magyar villamosenergia-rendszerben, hogy további nagy atomerőművi egységet beépítsünk. Nem feltétlenül a Duna mellett, és nyilvánvalóan nem Pakson, mert ott nem fér el még egy blokk” – mondta.