Az Európai Bizottság kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak a felsőoktatási törvény miatt - jelentette be az Európai Bizottság szerdán. Ez a július 14-én elküldött indoklással ellátott véleményt, illetve az április 26-án kiküldött hivatalos felszólító levelet követi.

A mostani dokumentumban a bizottság azt vitatja, hogy a magyar felsőoktatási törvény kompatibilis lenne a felsőoktatási intézmények azon jogával, hogy szabadon választhassák meg működésük helyszínét az EU-n belül.

Emellett a bizottság úgy véli, hogy a jogszabály szembe megy az akadémiai szabadsággal, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával, amelyet az EU alapjogi chartája mond ki.

Az Európai Bizottság továbbá úgy látja, hogy a magyar jogszabály nem kompatibilis az EU nemzetközi kereskedelmi egyezményekben vállalt jogi kötelezettségvállalásával - például a WTO szabályai keretében a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) rendelkezéseivel.

A brüsszeli testület közleménye megjegyzi, hogy a magyar kormány erre az aggályra augusztus 14-én válaszolt. A kiegészítő indoklással ellátott véleményt most azért küldte a bizottság, hogy további magyarázatot kérjen a magyar kormánytól arra az aggályra, hogy a magyar jogszabály sérti az EU GATS keretében vállalt kötelezettségeit.

A bizottság továbbá hozzáteszi, hogy a magyar hatóságok már az idén júliusban elküldött indoklással ellátott véleményében szereplő részletes elemzésből ismerhetik a testület ezzel kapcsolatos aggályait, ezért a magyar kormány két hetet kapott arra, hogy további magyarázattal szolgáljon.

Ha Magyarország nem ad kielégítő választ a mostani indoklással ellátott véleményre, akkor a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet - áll a közleményben.