Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Péntek délután megnyitották a Lánchidat, de egyelőre csak a BKK járatai, a taxik, a kerékpárosok és a motorosok előtt.felújítási munkálatokkal hangsúlyozottan nincsenek még készen, ez csupán az átadás-átvételi folyamat egyik közbenső állomása.

A rekonstrukció a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók befejezésével, valamint a műemléki elemek felújításával folytatódik. A BKK ütemterve szerint gyalog majd csak a felújítás végeztével, várhatóan 2023 őszén lehet használni a hidat.

A társaság korábbi közleménye szerint a november közepén lezajlott próbaterhelés után eredményesen zárult a közbenső műszaki átadás-átvétel folyamata: a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezéséhez hozzájárult az építési engedélyen szereplő valamennyi szakhatóság. "Az útpálya tehát készen áll az ideiglenes forgalmi rendben meghatározott járművek biztonságos fogadására" - írták.

Ez a híd egy olyan korszakban született, amikor nem volt kérdés, hogy Magyarország vagy Európa, világos volt, hogy Magyarország és Európa

- mondta az átadón a főpolgármester. Azt mondta, abban bízik, hogy Magyarország újra lehet egy ilyen hely. 

Karácsony Gergely külön megköszönte a kormányzati segítségét is, ugyanakkor megjegyezte, hogy az átadóra hiába várták a kormány képviselőit.

Írtunk róla korábban, hogy hiába ígérte be a kabinet, a főváros még mindig nem kapta meg a kormánytól a beígért 6 milliárd forintos támogatást a Lánchíd felújítására. Karácsony Gergely nemrégiben azt is mondta, hogy el tudja képzelni, hogy a költségvetési törvényben leírtakkal szemben nem kapják meg ezt az összeget. Ugyanakkor arra készülnek, hogy ha határidőre átadja a forgalomnak a hidat, és akkor megérkezhet a kormányzati támogatás.

Ez úgy tűnik sikerült is,

a projekt minden résztvevője összehangolt munkájának köszönhetően öt nappal a szerződésben vállalt határidő előtt teljesítettük az útpálya ideiglenes forgalomba helyezéséhez szükséges feladatokat.

- erről már a beruházó cég, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sal László beszélt. 

Közben a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa arról nyilatkozott, hogy azzal, hogy sem a gyalogosok, sem az autósok nem használhatják hidat, a főváros nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. Láng Zsolt emlékeztetett rá, hogy

a hatmilliárd forintos kormányzati támogatás feltétele az volt, hogy ne korlátozzák 18 hónapnál hosszabb ideig az autós forgalmat

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán köttetett megállapodásban foglaltakkal válaszolt, eszerint: „a Széchenyi lánchíd felújítását követő forgalmi rendjével kapcsolatos döntést a felújítás befejezéséig szükséges meghozni”. 

 

Az Autóklub nem érti

Vajon megengedheti-e magának Budapest, hogy a szívében csaknem 3 kilométer hosszon a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni? - tette fel a kérdést a Magyar Autóklub, miután a felújított Lánchidat részlegesen megnyitották a forgalom előtt.A klíma célok megvalósítását támogatja, azonban a Lánchíd funkcióváltásának ügyében a lehetőségek alaposabb átgondolását és valós szakmai és társadalmi vitát tart szükségesnek. Utaltak arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem hirdette meg az autósok kitiltását a Lánchídról, ugyanakkor a Budapesti Közlekedési Központ oldalán megjelent javaslat szerintük már ezt a célozza. "A főváros határozott ígérete alapján bízunk benne, hogy a végleges döntésre tartalmas és valós szakmai vitát követően, 2023 első felében, jó kompromisszumok alapján kerül sor" - írják a közleményben.

Nagy kérdés tehát, hogy mi lesz az autósokkal: jelen állás szerint az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, őket most a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre. A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, a budapestiek véleményének kikérésével. "Így a fővárosiak megalapozottan, féléves tesztidőszak után határozhatnak arról, hogy mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben" - olvasható a BKK közleményében.