A jelenleg elsősorban az oszlopokon ülő vezetékek föld alá rejtése szakértői becslések alapján százmilliárdos nagyságrendű költséggel járna, amennyiben azt valóban minden belterületen meg kellene valósítani.

A portál információi szerint a vitanapon ugyancsak téma lesz, hogy a szolgáltatók minden 20 ezer fős településen állomásoztassanak kárelhárító egységet. Ennek célja az lenne, hogy így hamarabb megszüntethetőek legyenek az üzemzavarok a hálózaton.

Szintén módosítanák a honatyák a szabályozást az ügyfélszolgálati irodák terén. Jelenleg ugyanis a szolgáltatók körülbelül 40 ezer fogyasztónként kénytelenek irodát működtetni, ám tovább sűrítené egy várható javaslat az irodák számát.

Ezek mind újabb komoly költségterhet rónának a szolgáltatókra, ráadásul egy olyan helyzetben, amikor az egyetemes ellátói tarifák a kormányzati szándék miatt nem emelkedhetnek, az adóterhelés pedig minden évben tovább nő - elég csak a januártól bevezetendő méterenként 125 forintos közművezeték adóra, vagy a 8-ról 31 százalékra emelkedő jövedelem alapú Robin Hood adóra gondolni.

A vitanap egyes javaslatai meghatározhatják azt is, hogy januárban hogyan változik majd a gáz és az áram egyetemes szolgáltatói ára.