Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban  - éves összevetésben - a bruttó és nettó keresetek egyaránt 9,5 százalékkal nőttek a KSH szerdán publikált adatsora szerint.

Így a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete több mint 411 ezer forintot tett ki, a nettó átlagbér pedig több mint 273 ezer forintra rúgott. A magánszférában a bruttó fizetések 8,5 százalékkal nőttek, a költségvetési oldalon viszont - az előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseinek köszönhetően - 13,3 százalékos volt a növekedés.

A különböző ágazatok közül a pénzügyi szektor fizet a legjobban, bruttóban 715 ezer forintot, a másik végletet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás jelenti, ahol 247 500 forint az átlagos bruttó. A KSH-jelentésből kiderül az is, hogy bár a nők átlagkeresete 10,2 százalékkal nőtt, szemben a férfiakra jellemző 9,2 százalékos emelkedéssel. A nőknél ez azonban csak 375 500 forintot jelent havonta, míg a férfiaknál több mint 447 ezret.

Bár a béremelkedés januárban tempós volt, az inflációval együtt már mérsékeltebb a növekedés: a reálbér-emelkedés ugyanis éves szinten 6,6 százalékot tett ki.