Karácsony Gergely az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülése után úgy fogalmazott, "ma nem sikerült győzelmet aratni", mert a bizottság fideszes tagjai nem támogatták a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó javaslatokat.

Felidézte, az önkormányzati választások előtt a magyarországi civil szervezetek megfogalmaztak egy ajánlást, amelynek első pontja volt a klímavészhelyzet kihirdetése; Karácsony Gergely ezt programjában vállalta. Ez a döntés annak a felismerése, hogy már nem klímavédelemről, hanem klímavészhelyzetről kell beszélni; ez a lépés Európában nem egyedülálló, ugyanis korábban már Krakkóban és Varsóban is klímavészhelyzetet hirdettek - mondta.

Karácsony Gergely közölte, a fővárosi önkormányzat elkötelezett abban, hogy olyan politikát valósítson meg, amely a klímaváltozást kiemelten kezeli. Erre szolgált például a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes kinevezése, Dorosz Dávid személyében. Szerinte helyes lépés lenne, ha a magyar kormányzati struktúrában is helyet kapna klímavédelemért felelős minisztérium. Megjegyezte, a bizottság keddi ülésén a fideszes képviselők az erre irányuló ellenzéki javaslatokat sem támogatták.

Schmuck Erzsébet (LMP), a bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottsági ülésre Karácsony Gergely mellett Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívták, a kormányfő azonban hivatali elfoglaltságaira hivatkozva távolmaradt.

Mi lesz az atlétikai világbajnoksággal?

A főpolgármestert kérdezték a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatáról. Gulyás Gergely közlése szerint a kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését. A két grémium egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely a világbajnokság megrendezéséhez feltétlenül szükséges - fűzte hozzá.

Karácsony Gergely válaszában közölte, ez a bejelentés részben azt jelenti, hogy a kormány elfogadta a főváros feltételeit, amelyeket hétfőn hoztak nyilvánosságra, részben pedig azt, hogy Gulyás Gergely ellentmond Orbán Viktor miniszterelnöknek, hiszen a kormányfő azt mondta, hogy "a kormány megvárja a Fővárosi Közgyűlés döntését az atlétikai világbajnokság kapcsán".

Az ügyben a Fővárosi Közgyűlés szerdán fog dönteni, partneri viszony kialakítására törekszenek a főváros és a kormány között, "olyan dolgot kérünk, amit nem magunknak kérünk, hanem a budapestieknek" - mondta a városvezető, majd hozzátette "nyitott vagyok az együttműködésre a kormánnyal".

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, a budapesti Katona József Színház vezetői helyesen jártak el, amikor Gothár Péter ügyéről tájékoztatták a közvéleményt, "szerintem hibát követtek el, amikor első lépésben nem hozták nyilvánosságra az erőszaktevő személyét", de szerencsére ezt a közvélemény nem sokkal később megoldotta. Örömét fejezte ki, hogy a színház kidolgozott egy olyan áldozatvédelmi programot, amely lehetővé teszi, hogy az ilyen jellegű ügyek ne sikkadjanak el. Közölte, megkért minden fővárosi céget és intézményt, hogy alakítsanak ki hasonló protokollt.