A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az elmúlt három hónap termelési színvonalát a cégek márciusban − a szezonálisan kiigazított adatok alapján − kissé negatívabban értékelték, mint az előző hónapban. A válaszadó cégek 8 százaléka növekvő, 52 százaléka csökkenő termelésről számolt be. Most is az 50 fő alatt foglalkoztató kisvállalkozások helyzete a legnehezebb.

Romlott a rendelésállományokra vonatkozó összesített értékelés, a cégek 5 százaléka magas, 65 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról számolt be − szemben a februári 5 és 61 százalékkal. Egy évvel ezelőtt lényegesen rosszabb volt a helyzet, a két mutató 4, illetve 73 százalék volt. A márciusi adatok kissé romló foglalkoztatási kilátásokra utalnak, a cégek 14 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 24 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Februárban ugyanez a két arány rendre 14 és 20 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt 15 és 28 százalék volt a bővítésre, illetve leépítésre készülők aránya.

Márciusban − a szezonálisan kiigazított adatok szerint − ismét kissé erősödött a deflációs nyomás az építőiparban. A válaszadók 19 százaléka a következő három hónapban csökkenő, 7 százaléka növekvő értékesítési árakra számít. Továbbra is a kereslet hiánya korlátozza leginkább a termelés bővítését, másodikként a bizonytalan gazdálkodási környezetet, harmadikként a vevők fizetési késedelmét említették a legtöbben, hasonlóan a februári felméréshez.

A magyar gazdaság rövid távú (a következő három hónapra vonatkozó) kilátásait márciusban a februárinál borúsabban látják az építési piaci szereplők, a válaszadók mindössze 6 százaléka számított javulásra, 43 százalékuk pedig további romlásra.

Kép: Napi grafikonok