Az erről szóló, az önkormányzati törvényt módosító javaslatot - amelyet kormánypárti képviselők, Gulyás Gergely (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Bajkai István (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) terjesztettek elő - 133 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadta el a parlament.

A törvénymódosítás az önkormányzati képviselőkre és a képviselő-testületek bizottságainak nem képviselő tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is változtatott. Így a jövőben lehetnek az állam által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdálkodó szervezetek felügyelőbizottságának vagy ügyvezetésének tagjai.

Rendezték továbbá azt a helyzetet, hogy - mint azt a részletes indoklásban írták - az önkormányzati választások után a listán mandátumot szerzett képviselők gyakran nem veszik át megbízólevelüket. A kormánypártok álláspontja szerint az önkormányzat későbbi zavartalan működését veszélyeztetheti, a választói akarat csorbítását eredményezheti, ha képviselői hely üresedése esetén ők akkor sem válhatnak képviselővé, ha a listán már nem szerepel jelölt. Az ilyen esetek elkerülése érdekében lehetővé tették nekik a későbbi önkormányzati képviselővé válást - írta az MTI.

A győri polgármester miatt módosítottak

A fideszes képviselők azért módosították a törvényt, hogy Győr új fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András főorvos maradhasson polgármestersége alatt. Az eddigi szabályok szerint ugyanis összeférhetetlen volt a polgármesteri poszt az egészségügyi munkavégzéssel.