Annak, hogy az atomexpót éppen az atomiparral semmilyen kapcsolatban nem álló baranyai megyeszékhely szervezi, helyi információk szerint az az oka, hogy a kormány Pécs mellett akarja elhelyezni a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolóját. Ezt igyekeznek majd munkahelyteremtési ígéretekbe, esetleg a Modern városok programmal összekapcsolva, csomagolva elfogadtatni - olvasható a portálon.

Az eseményről a Roszatom honlapján, illetve orosz híroldalakon lehetett olvasni, a magyar kormány nem verte nagydobra. Az ügyre a figyelmet a Zöld Fiatalok nevű szervezet hívta fel.

Facebook-bejegysézükben azt írják, hogy "a nukleáris iparnak igazán kapóra jöttek a klímaváltozás miatti radikális gázkibocsátás-csökkentési tervek: az ágazat marketingje még sosem volt ennyire zöld, ennyire környezettudatos, közben persze elhallgatja, mennyire környezetszennyező az uránbányászat, és hogy milyen elképesztő gazdasági és környezetkárosító terheket rónak az egyes nemzetekre és a jövő nemzedékeire az atomhulladék végleges elhelyezésére szolgáló létesítmények, amelyek az emberiség legbiztonságosabb és legidőtállóbb építési beruházásait igénylik. Százezer évekről beszélünk, holott az ismert legrégibb ember alkotta épületek is alig párezer évesek"