A rendezők mindent felülmúló programkínálattal készülnek az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnepre, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pedig ettől reméli a turizmus felélénkülését. A siker érdekében a járványügyi védintézkedések alól is felmentést adott a kormány - írja a hvg.hu.

A fő attrakció az MTÜ szerint „minden eddiginél látványosabb és nagyobb fény- és tűzijáték” lesz, de az állami programok mellett augusztus 19-22. között több szórakoztató, kulturális, zenei és családi programot, fesztivált is tartanak (egyebek mellett a Kossuth téren, a Városligetben, az Antall József rakparton, a Bazilika előtti téren, az Erzsébet térnél, a Várban, az Andrássy úton). Kovács Zoltán, az ünnepért felelős államtitkár szerint a „valaha volt legnagyobb” rendezvénysorozat várható, 18 helyszínen több száz programelemmel, „amolyan újfajta fesztivált létrehozva” Szent István Napok néven.

Augusztus 20-án reggel 9-től katonai légi parádé lesz, amelyre a honvédség „sosem látott meglepetésekkel” készült. A Műegyetem rakparton augusztus 20-21. között koncertet ad mások mellett Kovács Ákos, Demjén Ferenc, a Tankcsapda és a Halott Pénz is.

Az ünnepségsorozat tűzijáték nélküli részére az MTÜ cége, a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. az Antenna Hungariával kötött szerződést, a keretösszeg, amelyet el lehet költeni, nettó 6 milliárd 575 millió forint, ennek a 70 százalékát, vagyis nettó 4 milliárd 602 millió forintot a megrendelő köteles kifizetni. Erre jön rá a tűzijáték, amelynek a rendezője szintén az Antenna Hungaria, a keretösszeg 1,3 milliárd forint, amiből 910 millió forintot el kell költeni. Összesítve nettó 5,5 és 7,9 milliárd forint között lesz a teljes ünnepség végösszege. Az ünnepségsorozatról bővebben a hvg.hu cikkében olvashat.