Növelték a járvány veszélyének terjedését az augusztus 20-ai tömegrendezvények, és ugyanez a helyzet a hónap végén esedékes eseményekkel is - derült ki Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi osztályvezetője szavaiból, aki a Népszavának nyilatkozott. Remélhetően sokan megkapták már a védőoltást, ráadásul akár milliós is lehet a szám, ahányan átestek a fertőzésen.

Az ő számukra a vírussal való találkozás nagy valószínűséggel nem jelentene komolyabb megbetegedést egy átlagos influenzánál, de nem ismerjük a védettek számát. Balkányi László úgy látja, a kormány komoly rizikót vállal, amikor nemzetközi példák alapján azzal kalkulál, hogy a negyedik hullámban a sok beteg ellenére kevesebben lesznek súlyos betegek vagy halnak meg, mint a járvány előző periódusaiban.

Nem ért egyet azzal a véleménnyel sem, hogy a maszkviselés felesleges, mert nem hatékony védekezési eszköz. A delta variáns fertőzőbb, mint a korábbi vírusmutációk, de bármi hasznos, ami csökkenti a vírus átjutási esélyét egyik emberről a másikra, így az is, ha mindkét fél maszkot visel. Balkányi egyetért a Magyar Orvosi Kamara ajánlásával, miszerint beltérben vissza kellene térni a maszkviseléshez.