A tavaly mintegy 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre. Idén petíció indult a közpénz másra költése érdekében, a tűzijáték ellen, és már 103 ezer fölött jár az aláírók száma.

Közadatigénylésben kérte ki a Párbeszéd Magyarországért a 2022-es tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését június végén. A párt a napokban kapott választ.

Az MTÜ szerint a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, vagyis az állami szervezet egyelőre titkolja, mennyi pénzt szántak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, ahol a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz - írta az Átlátszó.

Frissítés: Reagált az MTÜ

Az ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a MTÜ 2022 első felében már beszerezte - közölte hétfő kora délután az állami szervezet.

Eszerint a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd, bruttó 1,65 forint forint, ez megegyezik a tavalyi tűzijáték árával.