A Fővárosi Önkormányzat és a BKK megkezdte az Aquincumi híd megépítésének előzetes vizsgálatát - jelent meg a hír a Budapest Városháza facebook-oldalán. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke azt posztolta, hogy az Aquincumi híd Budapest északi részén, az Újpesti vasúti híd mellett szelné át a Dunát, ott, ahol a főváros szerkezeti tervei évtizedek óta jelzik egy új átkelő megépítésének igényét.

Mi nem gondoljuk, hogy egy terv, csak azért mert régi, feltétlenül jó is. Ezért elsőként leporoljuk a régi terveket és megvizsgáljuk, hogy a 40-50 éve elképzelt műszaki megoldások ma is jó válaszokat adnak-e Budapest kihívásaira - írta a kabinetfőnök, hozzáteéve, hogy az eljárás során mind az érintett kerületekkel, mind pedig a budapestiek megkérdezésével kalkulálnak, és minden értelmes elgondolást számításba vesznek. Egy biztos - írta Balog Samu - "mi nem fogjuk támogatni városi autópályák építését Budapest sűrűn lakott részei között. Csak olyan tervek megvalósítását támogatjuk majd, amelyek hozzájárulnak Budapest élhetőségének növeléséhez, a közúti forgalom csökkentéséhez, a budapestiek életkörülményeinek javításához".

Nehéz kompromisszumokra jutni szerinte, ha az alapvető célokban sincs egyetértés a kérdésben érintett szereplők között, ezért mindneki számára elfogadható megoldást keresnek majd. Úgy néz ki az előzetes vizsgálat alapján, hogy a hídépítéshez állami szereplőket és a központi költségvetés támogatását is be kell vállalni.