Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szó sincs arról, hogy megbénítja az abroncskereskedelmet az alapanyaghiány, amely az orosz–ukrán háború miatt sújtja a gumiipart - írja a Világgazdaság. Egyrészt a kereskedők jelentős készleteket halmoztak fel, másrészt a gyártók új beszerzési csatornák kiépítésébe kezdtek.

A gumiabroncs-kereskedők által megvásárolt, személyautókra való abroncsok tekintetében az idei nyári mennyiség megegyezik a tavalyival – mondta a napilapnak Pollák Péter, az Abroncs Kereskedőház (AKH) vezérigazgató-helyettese. Tovább tart a négy évszakos abroncsok eladási növekedésének trendje, a bővülés üteme éves alapon a 30-40 százalékot is eléri. Pollák Péter szerint ez oda vezethet, hogy a mostani 10 százalék körüli piaci részesedéssel szemben akár egészen 15-20 százalékig is felkúszhat a részarányuk.

A téli abroncsok piaca is lendületet vett beszerzési oldalon. A kereskedők arra számítanak, hogy hiány lesz, aki csak teheti, a rémhírek hallatán beraktároz, ami épp az ellenkezőjéhez, túlkínálathoz vezethet, hiszen a piaci szereplők eleve jobb évre számítottak. Ugyanakkor az abroncsok árában 24–35 százalék közötti a drágulás várható a következő szezonra. Ez azt jelenti, hogy amikor meg kell finanszírozni a téli készletet, annak ugyanígy 24–35 százalékkal nagyobb a cash flow igénye.

Bár egyre többen azt sugallják, Mermer Roland, az AKH beszerzési igazgatója szerint az orosz–ukrán háború miatt kieső alapanyag-beszerzés nincs azonnali, bénító hatással az iparágra. A gumigyártáshoz szükséges összetevők Kínában is fellelhetők nagy mennyiségben, amely messzebb van, bizonyos esetekben pedig protekcionista vámok is védik ezeket a termékeket. Hallani olyan elképzelésekről, kísérletekről is, hogy az embargót kijátszva az Oroszországból származó alapanyagok egy harmadik ország forgalmazásában jussanak el az EU-ba.