Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament honlapján megjelent újabb salátatövény-tervezet egyebek mellett a rendőrségi törvényt is módosítaná. A hatóság belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve jelenleg csak a meghatározott feladatokat végző kormánytisztviselők és kormányzati ügyintézők megbízhatósági vizsgálatát végezheti el. Ám a most Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által a parlament elé terjesztett javaslat a megbízhatósági vizsgálat körét kiterjesztené a jármű műszaki megvizsgálásával, illetve környezetvédelmi felülvizsgálatával összefüggő ügyekben - a vizsgabiztosokra is.

Ők a közlekedési hatóság kormánytisztviselői jogviszonyban álló tagjai, valamint az általuk engedélyezett tanúsító szervezeteknél foglalkoztatási jogviszonyban álló műszaki vizsgabiztosokat jelenti.

A javaslat indoklása szerint ők korrupciós nyomásnak vannak kitéve, ezért szükséges a fokozott ellenőrzésük, pontosabban a megbízhatóságuk vizsgálata. A vizsgálat keretében pénzt, vagy egyéb értéktárgyat is elhelyezhetnek a hatósági megfigyelők az illetők környezetében (csapdát állíthatnak nekik).

Ugyanezek az új szabályok vonatkoznak további két körre. Az egyik a közbeszerzési eljárással kapcsolatos döntés-előkészítési, döntési vagy ellenőrzési feladatokat ellátó munkavállalókra, a másik pedig azokra vonatkozik, akik a kórházak  gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer központosított beszerzését intézik.

Ugyanebben a javaslatcsomagban egy másik fontos változást is beterjesztettek a parlament elé: a jövőben az autók forgalmi engedélyét, valamint a jogosítványt nem kell feltétlenül maguknál tartaniuk a vezetőknek, mert a rendőrség információs adatbázisában ezeket könnyen lekérhetik majd. A részletekről itt olvashat.