Azoknak a magyar gépjármű tulajdonosoknak a körében, akik idén télen több mint 150 kilométereses autóutat terveznek az ünnepekhez kapcsolódóan, mindössze 22 százaléka tervezi, hogy rutinszervízre is elviszi az autót a (téli) felkészülés részeként – derül ki a Cristo autós alkalmazás megbízásából készült friss reprezentatív kutatásból.

Egy ilyen rutinellenőrzés a fékek és az akkumulátor ellenőrzése vagy a hűtőfolyadék bemérése miatt egyaránt fontos.

 

 

 

A Magyar Autóklub szerint az autó átvizsgálását szakértőkkel érdemes elvégeztetni, de számos lépést tehet maga az autótulajdonos is annak érdekében, hogy csökkentse a téli útviszonyokkal járó kockázatot.

Ez a felkészületlenség a 15 évesnél idősebb autók esetében a legaggasztóbb, miután ebben a korkategóriában csak minden 10. autós készíti fel így gépjárművét a téli időszakra – pedig a műszaki meghibásodás kockázata ezeknél a járműveknél a legnagyobb.

Egy hosszabb út előtt az autó felkészítése azzal a lépéssel kezdődik, hogy végiggondolom és megtervezem magát az utat. Egyáltalán nem mindegy, hogy az Alföldre vagy a Mátrába készülök, ugyanis egészen más útviszonyokról beszélünk

– mutatott rá Gátfalvi Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója.

„Ha már tudjuk a pontos útvonalat és a várható útviszonyokról, esetleges útlezárásokról is tájékozódtunk, az autó műszaki ellenőrzése és a téli viszonyokra történő felszerelése a legfontosabb. Az alkatrészek és a hűtőfolyadék ellenőrzését érdemes szakemberre bízni, azonban arról, hogy készülünk-e például hólánccal, téli ablakmosó folyadékkal, illetve egyéb segédeszközökkel (jégkaparó, hóseprű) már az autótulajdonosnak kell gondoskodni" - mondta Gátfalvi, aki emellett a fényforrások ellenőrzésére is felhívta a figyelmet.