Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az idei kampány mintegy egymillió személyautót érint, ebben a körben - a flották autóit nem számítva - mintegy százezer szerződésváltás várható. Az idén a biztosítók már nem kínálhatnak a meglévő ügyfelekénél kedvezőbb díjakat az új partnereknek, így megszűnik az a korábban elterjedt gyakorlat, hogy az autósok felmondják, majd ugyanannál a biztosítónál újrakötik a kgfb-szerződésüket. 2015-ben a portál adatai szerint még az új szerződések több mint harmada ilyen visszakötésből származott.

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke szerint az év végi kgfb-szerződések átlagdíja akár 15-20 százalékkal is meghaladhatja a tavaly ugyanekkori szintet. Ez idén átlagosan 16-17 ezer forintot jelenthet majd, ami jóval elmarad az idén évközben tapasztalt 30-35 ezer forint közötti átlagdíjtól. Ennek a különbségnek elsősorban az az oka, hogy az év végi kampány olyan idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítását érinti, amelyek közel fele a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Az autósok 2010. január 1-jéig egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, ekkor van lehetőség biztosítót váltani. Azóta évről évre csökken az év végén forduló kötelező biztosítások aránya, amely idén már nem éri el az egyharmadot sem.

Időközben változott a kgfb-díjak meghirdetési szabálya is. A biztosítók már bármikor módosíthatják a tarifáikat, azzal a feltétellel, hogy azokat minimum 60 nappal korábban meghirdetik. Ennek megfelelően az év végi kampány díjait legkésőbb november 2-án, szerdán ismerhetik meg az érintettek. Amennyiben a meglévő kgfb-szerződés felmondása mellett döntenek, ezt legkésőbb december elseje éjfélig közölniük kell az illetékes biztosítóval. Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31-e.