Az elmúlt években töretlenül nőtt az e-matrica-vásárlások száma, ezen belül pedig kiemelkednek az éves és megyei jogosultságok, ami azt jelenti, hogy egyre többen rendszeres használói a fizetős úthálózatnak.

Idén május 12-ig 5,39 millió e-matrica fogyott itthon, amely 2,3 százalékkal, 120 ezer darabbal több, mint 2018 hasonló időszakában. Az összes matricából az éves jogosultságok aránya 7,5 százalék, szemben a tavalyi 7-tel. A megyeiek aránya 31,1 százalék, szemben a tavalyi 29-cel. Vagyis ezeknek a típusoknak az értékesítése nagyobb ütemben nő, mint a teljes. Havi matricából is több fogyott idén, szemben a hetivel, amelynek aránya 54,3 százalékról 50,5-re csökkent.

Ez már csak azért sem meglepő, mert a heti e-matrica ára tavaly októberben a D1-kategóriában 3500 forintra nőtt, a D2-ben pedig 7000-re, nagyon megközelítve a 4780 és 9560 forintos haviak árát. Így a heti jogosultság egyre inkább csak a külföldieknek éri meg.

A Napi.hu összeszedte, hogy a 2019-es állapot szerint milyen utakat és milyen távolságon lehet használni az egyes megyei matricákkal. Ismert, hogy a matricát területi hatálya mindig a következő megye első csomópontjától kezdődik, illetve addig tart.

Baranya megye

Baranya megyei matricával az M6-os autópálya 28 kilométeres, Bátaszék és Mohács közötti szakaszát használhatják az autósok, illetve az M60-as sztrádát, amely Mohácstól Pécsig közel 30 kilométeren vezet. Nem kell ugyanakkor fizetni egy rövidke szakaszért, a pécsi elkerülő és az 5826. számú út között.

Baranya megyében mintegy 58 kilométerért fizetjük az évi 5 ezer forintot, vagyis kilométerenként 86,2 forintot.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megyén az M5 halad végig, a matricával Örkény és Kistelek között autózhatunk 87 kilométeren, ingyenes szakasz itt nincs, az M9 szekszárdi elkerülő és az M8 egy-egy szakasza azonban átér a megyehatáron. Egy kilométer "díja" 57,5 forint.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A megyében az M3-asért és az M30-asért kell fizetni. Az előbbi egy 61 kilométeres szakaszt jelent Füzesabony és Polgári között, utóbbi pedig 22 kilométer az elágazástól Miskolcig. Ingyenes szakasz nincs Borsodban. A 83 kilométer egységnyi ára 60,2 forint.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Csongrád megye

Csongrád autópálya-hálózatát az M5 és az M43 alkotja. Előbbit a megyei matricával Kiskunfélegyháza és az országhatár (Röszke) között lehet használni 60 kilométeren. Utóbbi Szeged fölött indul és egészen a csanádpalotai országhatárig tart körülbelül 57 kilométer hosszan. Ingyenes gyorsforgalmiút-szakasz nincs, egy kilométer díja pedig 42,7 forint.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Fejér

A Fejér megyei matrica igen népszerű a budapesti autósok körében, hiszen három autópályát is érint. Az M1-est a herceghalmi csomóponttól Tatabánya óvárosig lehet használni, 29 kilométer hosszan. Az M7-est Pusztazámortól Balatonvilágosig, ami 67 kilométeres távolság, az M6-ost pedig Százhalombatta északi csomópontjától egészen Paks északi csomópontjáig. Utóbbi 73 kilométer.

Ez összesen 169 kilométer, vagyis a 29,6 forintos kilométerdíj jónak mondható a hazai viszonyok között. Ingyenes szakasz az M8 és a dunaújvárosi Duna-híd.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Moson-Sopron megyének - mint az ország egyik legfejlettebb régiójának - kiterjedt autópálya-hálózata van.

A győri matricával az M1-est 78 kilométeren keresztül lehet használni Bábolnától egészen Hegyeshalomig. Rajkára az M15-ös visz egy 14 kilométeres szakaszon.

Míg az M1-es Győrt dél felől kerüli, az északi területeket a majdnem 10 kilométer hosszú M19-esen lehet elérni. Győrtől délnyugatra az M85-ös vezet Csornáig, az M86 pedig a már Vas megyei Répcelakra vezet. Az M85 31, az M86 pedig 33 kilométer, a két útnak pedig van egy rövid közös szakasza is.

Így összesen több mint 160 kilométeres gyorsforgalmiút-hálózatért fizethetünk évi 5 ezer forintot, amely egy kilométerre vetítve 31,3 forint.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Hajdú-Bihar megye

Hajdú-Bihar megyébe nyugatról az M3-as léphetünk be, a megyei matrica Hejőkürttől érvényes és egészen Nyíregyháza nyugati csomópontjáig autózhatunk vele. Ez 57 kilométer.

Debrecen felé az M35-ös halad 68 kilométeren, ennek folytatása pedig az egyelőre csak 4 kilométeres M4, amely Berettyóújfaluig tart.

Ez összesen 129 kilométer, vagyis 38,8 forint kilométerenként. Ingyenes szakasza nincs.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Heves megye

Heves megyén egyetlen fizetős út, az M3 halad végig, a matricával Bag és Mezőkövesd között lehet közlekedni 89 kilométer hosszúságban. Egy kilométerért jelenleg 56,2 forintért lehet használni.

A megyében van azonban egy rövid, 3,7 kilométeres ingyenes gyorsforgalmiút-szakasz is mégpedig a nemrég átadott M25-ös, amely jelenleg Eger déli részétől Andornaktálya elkerülő útjáig fut. Ha az út teljesen kész lesz, akkor az M3-astól végig autópályán lehet majd haladni Egerig.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megyét az M1-es szeli keresztül, a matrica pedig Bicskétől indulva egészen Győrszentivánig érvényes, ráadásul nem csak az M1, hanem az M19 győrszentiváni csomópontjáig, amely további 5 kilométert jelent. Így összesen a matricával 78 kilométernyi autópálya-szakaszt használhatunk, amiből jelentős rész már Győr-Moson-Sopron megyében található.

Ingyenes szakasz a megyében nincs.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Pest megye

Pest megye gyorsforgalmiút-térképe a legösszetettebb mindegyik közül, az M0-son ráadásul fizetős és ingyenes szakaszok váltják egymást.

Fizetős útból összesen 10 van a megyében.

Az M0-son matrica kell a gyáli csomópont és M4 között, ez 11 kilométer. Fizetni kell továbbá az M3 és a 2-es út közötti 6 kilométeres szakaszért.

Az M1-esen a Pest megyei matricával az Egér úttól (M1-M7 közös szakasz) egészen Bicskéig autózhatunk, 32 kilométer hosszan.

Az M2-est 30 kilométeren lehet igénybe venni az M0-tól egészen a 2-es útig Váctól északra.

Az M3 a Szentmihályi úti csomóponttól fizetős és egészen Hatvanig mehetünk, ami 44 kilométer.

Az M4-nek nevezett 4-es főút is fizetős a reptéri csomóponttól Üllőig, ami 9 kilométer.

Az M5 fizetős szakasza a Szentlőrinci úti csomóponttól indul és Lajosmizséig autózhatunk a pesti jogosultsággal, ami 54 kilométer.

Ehhez kapcsolódik az M51 alig több mint 3 kilométeres szakasza, amely Dabasról indul és az M5 torkolatáig tart.

Az M6-oson mindössze 20 kilométer autózhatunk pesti e-matricával az M0-tól (Barackos úti csomópont) egészen Ráckeresztúrig.

Az M7-es - ahogy az M1 - szintén az Egér útnál indul és Martonvásárig haladhatunk a Pest megyei matricával, ami 23 kilométer.

Ez mintegy 183 kilométernyi fizetős út, amely egy kilométerre vetítve 27,3 forint.

Ezen kívül több ingyenes szakasz is van Budapest körül. Az M0-s autóúton nem kell fizetni az 1-es út és az M5 között, az M4 és az M3 között, valamint a Megyeri hídon. Ezeken felül ingyenes az M31-es is Gödöllőig, valamint délkeletre az M4 autóút Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasza.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Somogy megye

Somogy megye jelenleg egyetlen fizetős szakasza az M7, amelyet Balatonvilágostól egészen Zalakomárig használhatunk 101 kilométeren. A fajlagos díj 49,5 forint.

Ingyenes ugyanakkor az M9 autóút Kaposvárt elkerülő szakasza, amely mintegy 21 kilométer hosszú jelenleg.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcsban egyetlen autópálya fut, az M3-as, a matrica Hajdúnánástól egészen a 41-es főútig érvényes, ahol is az M3 véget ér. Ez 77 kilométert jelent, vagyis egy kilométerre vetítve 64,9 forint.

A pálya továbbépítése a határig régóta téma, egy márciusi határozat szerin a pálya Mátészalka irányában folytatódik majd és éri el a román határt.

Ingyenes szakasz nincs.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Tolna megye

Tolnát az M6-os szeli keresztül, a megyei matricával 98 kilométeren lehet autózni Dunaújvárostól Pécsváradig. Ez 51 forint egy kilométerre vetítve.

Ehhez az útszakaszhoz is tartozik a már korábban említett M8 és a dunaújvárosi Duna-híd, amelyért nem kell fizetni. Ingyenes ezen kívül az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza is Szekszárdtól keletre.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Vas megye

Vas megye fizetős útja az M86, a matrica 43 kilométerhez ad hozzáférést Beled és Szombathely között. A 116,3 forint kilométerenként drágának tűnik a hazai viszonyok között.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Veszprém megye

Veszprém igen különleges megye - már ami a e-matricát illeti - ugyanis rövidke szakasza az M7-esen kiváltható a Fejér és a Somogy megyei matricával. A veszprémi szakasz mindössze 18 kilométer Polgárdi és Siófok-kelet között. Egy kilométerért 277,8 forintot kell fizetni.

Az évi mintegy 3 ezer autós többsége, aki megveszi ezt a jogosultságot lehet, hogy tévedésből teszi, hiszen igen szélsőséges az az élethelyzet, amikor megéri kifizetni az 5 ezer forintot ezért a matricáért. Gyakorlatilag csak azoknak kifizetődő, akik kizárólag Siófok-kelet és Polgárdi között közlekednek és soha nem mennek tovább Somogy vagy Fejér megye irányába. Az sem kizárt, hogy jópár autós nincs tisztában azzal a szabállyal, hogy a megyei matrica a következő megye első lehajtójáig érvényes és ezért veszi meg a veszprémi matricát is Fejér és Somogy mellé.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

Zala megye

Zala megyében fut el a horvát határig az M7-es, a matricáért Sávolytól lehet autózni Letenyéig több mint 52 kilométer hosszan.

Itt lehet továbbá felhajtani az M70-esre, hogy 21 kilométert autózva elérjük Tornyiszentmiklóst. A matrica kilométerenként 68,5 forintba kerül, ingyenes szakasz nincs.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt

A fizetős utak térképeit NÚSZ oldalán érheti el.