Bárkivel előfordulhat, hogy tévedésből hajt fel egy díjköteles útra vagy elfelejti megvenni az e-matricát. A DAS Jogvédelmi Biztosító szakértői az ilyen esetekkel kapcsolatos tudnivalókra hívják fel a figyelmet és bemutatják, hogy szerintük melyek a leggyakoribb okok, ami miatt pótdíjkérdés merülhet fel a szándékos bliccelés esetét kivéve. Az alábbi kisokosból kiderül, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. milyen lehetőségeket nyújt, ha valaki elrontotta a matricavásárlást. 

  • Nem megfelelő díjkategória: pédául vagy 7-nél több személy szállítására alkalmas személygépkocsira D1 kategóriás jogosultság kiváltása. Ezt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. irodáiban korrigálni lehet. 
  • Rendszámelírás: minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizni kell a rendszámot, a vásárlásról szóló szelvény aláírása ugyanis a feltüntetett adatok, például a rendszám elfogadását jelenti, ez pedig az autós felelőssége. A hiba korrigálására, azaz a helyes rendszám rögzítésére legfeljebb 3 karakter erejéig van lehetőség a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatain, a pótdíjas levél kézhezvételétől számított 60 napon belül, 1470 forint szolgáltatási díj megfizetése ellenében.
  • Az e-matrica érvényességi ideje lejárt, vagy esetleg el sem kezdődött! Indulás (a díjköteles útra hajtás) előtt ellenőrizni kell ezt is!
  • Helytelen gépjármű felségjel: olykor egyszerű elütés miatt a felségjel nem stimmel, ezt ráadásul sokan elfelejtik ellenőrizni, ügyeljünk rá! (Ez a hiba szintén javítható a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatain.)
  • Megyei matrica érvényességi területének túllépése: a megyei matrica az adott megyére, valamint az azt követő első – már a következő megyében lévő – csomópontig érvényes. 
  • Külföldi felségjelzésű járművek sem mentesülnek a pótdíj kiszabása és behajtása alól. Ilyen esetben a díjbeszedő társaság a pótdíjat külföldi partner irodái segítségével szedi be, melyek a büntetési tétel mellett ennek a folyamatnak a többletköltségét is érvényesítik!

Bár a díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz még a felhajtás előtt meg kell vásárolni az e-matricát, de ha tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 percen belül vásárolt matrica esetén még nincs bírságolás. Így ha elfelejtette valaki megvenni a matricát, esetleg véletlenül keveredünk fel díjköteles szakaszra, akkor van megoldás: 1 órán belül még időben van az autós és akár az út menti pihenőhelyen is intézkedhetünk az online vásárlásról. Amennyiben 1 órán túl van az autós és a matricavásárlás csak ezt követően jut az eszébe, akár magából a pótdíjról értesítő levélből, az így kiszabott pótdíj is kiváltható a fizetési felszólítást követően megvásárolt éves országos matricával. 

Jogosulatlan úthasználatért rendszámonként egy naptári napon belül legfeljebb egyszer büntetnek meg, de ez annak nem akadálya, hogy több egymást követő napon, azaz ahány nap matrica nélkül közlekedünk, megbírságolják az érintettet. Ilyen esetre a pótdíjmaximalizálást célszerű kérni, ami akkor igényelhető, ha abban a tudatban használta az autós a fizetős útszakaszokat, hogy érvényes matricával rendelkezik – és csak az első büntetés kézhezvételekor derül ki számára a tévedés. Ilyen esetben a feltételek teljesülése és a kérelem pozitív elbírálása esetén maximum két büntetést kell kifizetni.