A 10 napos matrica ára 2975 forintról nőtt 3500-ra októberben.

Januártól a teherautósok díjai vagyis megtett úttal arányos összegek 5,8 százalékkal emelkednek. Ebben 2013-as bevezetése óta egyetlen alkalommal, 2015-ben történt meg a díjtételek inflációkövető rendezése - hívják fel a figyelmet.

A gépjárművek motorjainak környezetvédelmi jellemzői a technológiai fejlődéssel folyamatosan javulnak. A hatályos szabályozás ma már indokolatlanul részesíti kedvezményben a korosabb, kedvezőtlenebb károsanyag-kibocsátású EURO III és EURO IV kategóriájú teherautókat. A környezetvédelmi kategóriák szerinti díjeltérítés szintén jövő év eleji korrekciójával megszűnik ezeknek a tíz-tizennyolc éves járműveknek a kiemelt kezelése.

Az elvárások emelése megfelel az általános nemzetközi gyakorlatnak. A legkedvezőbb környezetvédelmi besorolású tehergépkocsiknál a külföldi átmenő forgalom legnagyobb hányadát kitevő négytengelyesekre az eddigi 20 helyett a két- és háromtengelyesek esetében alkalmazott 15 százalékos kedvezmény jár a jövő évtől.

A megtett lépések nyomán az útdíjszedésből várható, éves szinten összesen mintegy 40 milliárd forintos többletforrás a falusi útalapba kerül. E bevételek így a Magyar Falu Program céljaihoz illeszkedve az alsóbb rendű úthálózat felújítását, a vidéki életminőség javítását szolgálják majd.