Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már a Központi Statisztikai Hivatal 2022 IV. negyedévére vonatkozó adatai is már azt mutatták, hogy

a magyarok újra megindultak külföldre: az országhatárunkon túli utazások száma 22 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az év utolsó negyedévében a magyar állampolgárok 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre.

A külföldi telelés rendületlenül népszerű volt a magyarok körében az idei szezonban – ez derül ki a Genertel Biztosító szerződéskötési adataiból. Akinek volt lehetősége külföldre utazni az első negyedévben, az jellemzően középkorú vagy idősebb és autóval kelt útra, a legtöbben négy napra mentek. A legnépszerűbb úti célok között továbbra is Ausztria és Olaszország szerepel, de kiemelten látogatott Szlovákia és Szlovénia is. 

Míg az egynapos kiruccanások száma 12 százalékkal,

a többnapos látogatásoké 42 százalékkal nőttek;

átlagosan pedig 2,7 napot töltöttek a magyarok külföldön utazásaik során. 

A drága benzin sem volt visszatartó erő

gázolaj és a 95-ös benzin tavaly nyáron 700-800 forintba is kerülhetett, igaz 480 forintos hatósági ár miatt ebből az átlag magyar autós nem sokat vett észre – legfeljebb egy külföldi tankoláskor szembesülhetett a rideg valósággal. 

A folyamatos csökkenés ellenére április közepéig viszont a 600 forint alatti ár sem nagyon volt jellemző. 

Ez azonban nem tartotta vissza a magyarokat külföldi útjaik során: biztosító 2022. december és 2023. április között megkötött utasbiztosítási adatai alapján

az ügyfelek több mint kétharmada autóval kelt útra.

Ez a tavalyi év azonos időszakával összevetve növekedést jelent, ugyanis az akkori adatok alapján több volt a repülős utazás, az autóval kiruccanók aránya még csak 50 százalék volt.

A legtöbben kettesben indultak útra, a szerződők közel harmada viszont gyermekkel együtt utazott.

A társaság emellett az utazás és a biztosítás kötés idejére vonatkozóan is rendelkezik adatokkal, melyek azt mutatják, hogy a magyarok az utolsó utáni pillanatig halogatják utasbiztosításuk megkötését: a szerződéskötők közül legtöbben 1 nappal az utazás előtt kötik meg biztosításukat.

Ezek alapján a szerződéskötők közel kétharmada kifejezetten síelési célból utazott külföldre – ebben az esetben a legnépszerűbb úti cél Ausztria és Szlovákia volt: a legtöbben februárban ragadták meg léceiket.

A téli sport szerelmesei jellemzően hosszabb időszakra, 4-5 napra utaztak ki külföldre, azonban idén télen nagyobb arányban képviseltették magukat a gyors kiruccanásra utazók is: a szerződéskötések harmada hétvégi, 2-3 napos időtartamra szólt.