A pénteki Napi Gazdaság cikke

Nem csupán a magánpénztárakból elvett járulékokból, a gyorshajtásokból is finanszírozza a jövő évi költségvetést a kormány - ez derül ki a nemrégiben benyújtott 2011-es költségvetési tervezetből. A büdzsében első ízben szerepel a gyorshajtó, tilosban parkoló autósokra kirovandó közigazgatási bírság bevételként, amiből jövőre 16 milliárd forintot remél a Belügyminisztérium. (Nem példa nélküli a bírságbevételek megjelenése a költségvetésben, hiszen csak a szaktárcák számolnak ezekkel, ám ez nem éri el a néhány tíz-, esetleg százmillió forint nagyságrendet, így ezek esetleges alul- vagy felültervezése nem okoz likviditási problémát.)

Az előirányzat akár teljesülhet is, mert az idén az első kilenc hónapban 13 milliárd forint bírságot szabtak ki - igaz, ebből mintegy nyolcmilliárd forintot fizettek be. Idén is mintegy 15-16 milliárd forint bevétellel kalkuláltak - de az nem jelent meg költségvetési tételként, hanem a rendőrség saját bevétele lenne - már ha az összeget befizetik a gyorshajtók. Ezért - áll a jövő évi költségvetés indoklásában - előrelépés, hogy a bírságbevétel nem szerepel a rendőrség büdzséjében, így nincsen közvetlen érdekeltség a bírságolásban.

A rendőrség ezen elszámolási váltás miatt már nem olyan nagy nyertese a jövő évi költségvetésnek, mint ahogy az első ízben látszik: az idén 195,1 milliárd forint támogatást kapott a tárca - összesen 216 milliárd forintot költhetett. Jövőre ezzel szemben 228 milliárd forint kiadási előirányzat mellett a támogatás 222,7 milliárd forint lesz. Vagyis hiába a támogatás növekedése, az javarészt a saját bevételek csökkenését ellensúlyozza. Így a rendőrség kiadásai 5,5 százalékkal növekednek az ideihez képest, ami 3,5 százalékos infláció mellett némi többletet jelent.

Külön soron jelenik meg az idén tízmilliárd forintból megalakított Terrorelhárítási Központ 12,7 milliárd forint támogatása, illetve megduplázódik a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (értelmezhető a rendőrség belső elhárításának) a költségvetése, amely az idei 1,5 milliárd forint után 3,8 milliárdra nő - vagyis a két rendészeti elit szervnél lesz jó jövőre igazán rendőrnek lenni.