A jogalkotó jelenleg többféleképpen is szabályozza azt, hogyha egy autós olyan útra hajt rá, ahová nem lenne szabad, így nemcsak a büntetés súlyossága, de az eljárás típusát, illetve a felelős személyét tekintve is különböznek ezek az esetek. Egyben azonban megegyeznek: minden esetben fix összegű bírságot kell kiszabni, nincs lehetőség az összeg mérlegelésére, még méltányosságból sem.

Kereken tízezer forintos helyszíni bírságot ér például az, ha valaki olyan behajtási tilalmat szeg meg, amelynél csak a bizonyos méretekkel rendelkező vagy bizonyos típusú járművekre érvényes a tiltás - írja a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. Ezeknél az esetekben számos korlátozás lehetséges, így megszabhatják a jármű szélességét, magasságát, hosszát, súlyát, tengelyterhelését, vagy akár fajtáját (személygépjármű, tehergépjármű, segédmotoros kerékpár, stb.) is. Amennyiben a tévedő sofőr megtagadja a helyszíni bírság befizetését, úgy szabálysértési eljárást indítanak ellene, melynek végén a bírság összege már 20 ezer forint.

Komolyabb megrovásra számíthat az, aki az egyszerű behajtani tilos, vagy mindkét irányból behajtani tilos tábla ellenére hajt be valamely közútra, vagy gyalogos/kerékpáros útra vagy zónába a gépjárművével. Ilyen esetben ugyanis közigazgatási eljárás keretében 30 ezer forint a megszabott bírság, ahogy akkor is, ha valaki korlátozott forgalmú zónába valaki a súlykorlátnál nehezebb tehergépkocsival hajt be.

A bírság 50 ezer forint abban az esetben, ha valaki szemben megy a körforgalomban, vagy a kötelező haladási irány tábla által jelzett iránytól eltér, azaz más irányban található útra hajt be, vagy nem veszi figyelembe a jobbra/balra bekanyarodni tilos, illetve a megfordulni tilos táblákat - hívja fel a figyelmet a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

Ha nem mi vezettünk

Érdemes figyelmesen vezetni és a behajtási tilalmakat figyelembe venni, mert a fenti bírságok mérséklésének, vagy elengedésének nincsen helye és a közigazgatási bírságot az üzembentartónak akkor is meg kell fizetnie, ha nem derül ki, hogy az adott időpontban éppen ki vezette a járművet. Mentesülésre akkor van lehetőség, ha az üzembentartó megnevezi a gépjármű használóját és így ő bírságolható.