Az idegenforgalmi, pihenési céllal utazók miatt nyáron a legforgalmasabb az M7-es autópálya, még rendkívüli esemény hiányában is akár 80-90 kilométer/órára csökkenhet a sebesség, ami a menetidő 15-20 perccel történő meghosszabbodását eredményezi - áll a Magyar Közút közleményében.

Elkerülhetők a torlódások, ha az utazók nem csúcsidőben indulnak útnak. Budapestről a Balaton felé pénteken 14 és 20 óra között, szombaton pedig 8 és 13 óra között nem javasolt útra kelni. Vasárnapi hazaindulás esetén javasolt minél korábban elindulni, 12-14 óra előtti indulás a legjobb, hiszen az autósok többsége 17 óra környékén indul, de még 22 órakor is jellemző az erős forgalom.

Csökkenteni lehetne a torlódások számát, ha az autósok a Budapest és Székesfehérvár között húzódó három sáv közül a külsőt is használnák, jelenleg ugyanis azt alig veszik igénybe az autósok - állítja a Magyar Közút.

Még utazás előtt javasolt megtervezni az utazást, esetleges elkerülőútként szolgálhatnak az M1 autópálya-811-8-as főutak vagy az M6-os autópálya, ahonnan több ponton is vissza lehet térni az M7-esre. A Magyar Közút Útinform a nap bármely időszakában pontos képet nyújt az aktuális forgalmi helyzetről a +36-1-336-2400 telefonszámon vagy a www.utinform.hu weboldalon.

Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljanak útnak az autósok, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.

Erre figyeljen, ha már úton van

 

  • Az utazás alatt fokozottan figyelni kell a követési távolság betartására, két másodperces követési távolsággal elkerülhetők a balesetek.
  • Ha torlódást, jelentős lassulást észlelnek, fokozatos fékezés mellett a vészjelző bekapcsolásával figyelmeztethetik az autósok a mögöttük érkezőket.
  • A mentésben résztvevő járműveket, illetve a torlódás feloldását segíti egy biztonsági folyosó kialakítása: a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban pedig balra kell húzódni, a leállósávot minden esetben szabadon kell hagyni.
  • Az útirányjelző táblák figyelésével elkerülhető a lehajtón való túlhaladás; ha ez mégis megtörténik, akkor tilos visszafordulni, tolatni. Ilyen esetben a következő lehajtón, másik irányból közelíthető meg az úti cél. (Hogyan lehet lejutni a legolcsóbban a Balatonra?)
  • A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor a látótávolság csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztása.
  • A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni. A többi autós pedig csak a forgalmat akadályozza, ha indokolatlanul megáll vagy lelassít.