A közigazgatási bíráskodás abban speciális más típusú eljárásokhoz képest, hogy nálunk az egyik peres fél, méghozzá az alperes, mindig egy állami szerv, egy közigazgatási hatóság - mondta Barabás Gergely, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) központi igazgatási feladatokkal megbízott közigazgatási bírája a napilapnak.

A statisztikák szerint az ügyek java részét, 50-60 százalékát a pénzügyi bíráskodás teszi ki - ez adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát jelenti; ideértve az illeték- és vámügyeket is. Ez után az idegenrendészeti ügyek következnek, aztán ingatlan-nyilvántartási, szociális és gyámügyek, valamint a fogyasztóvédelmi ügyek.

A legnagyobb újdonság, hogy ezt a kört kibővítik: január elsejétől a közigazgatási szervek bármely cselekménye - amelynek hatása van a jogalanyokra - perelhető lesz az érintettek által. Jelenleg nehéz megjelölni annak a pontos körét, hogy ez milyen közigazgatási cselekményeket jelent - mondta Barabás Gergely. Több példát mondott a szakember: az újévben már peresíthető cselekmény lehet például egy köztéri szobor felállítása, egy közlekedési tábla kihelyezése vagy egy önkormányzati játszótér elbontása.

A fő szabály szerint továbbra is a felperesnek kell bizonyítania. Így például egy fizetős parkolózóna kijelölésének megtámadásánál azt kell bizonyítani, hogy ez célszerűtlen vagy szakszerűtlen volt.

Sok kérdésben a bírói gyakorlat ad majd pontos választ. A viták például arról szólnak, hogy egy traffipax kihelyezése önmagában egy autósra joghatással lévő, ergo megtámadható cselekmény-e, avagy csak egy olyan előkészítő cselekmény, amely után majd csak a bírságolás teremti meg a felülvizsgálati lehetőséget - sorolta Barabás.

Az is újdonság, hogy a közigazgatási bíróknak végre lehetőségük lesz kikényszeríteni az ítéletben foglalt kötelezettségeket. Így teljesítési bírságot lehet majd kiszabni a közigazgatási szervvel, sőt annak vezetőjével szemben is, amennyiben a bírói ítéletnek nem tesz eleget. De például azt is megtehetik, hogy elveszik az adott hatóságtól az ügyet és átadják egy másik, azonos hatáskörű szervnek. Vagy pedig ideiglenes intézkedéssel maguk végrehajtjuk az ítéletet addig, ameddig a közigazgatás erre nem hajlandó.

Címlapkép forrása: Pixabay.com.