Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet a közúti közlekedési hatósági szabályokat módosítja. Ennek a keretében megold egy régóta vajúdó problémát: a személykocsik vonóhorgára szerelhető kerékpárszállító eszközök végre kaphatnak külön rendszámot.

Ezt több országban már régen megoldották, de nálunk jelenleg egy kocsihoz csak két rendszám jár. Így a hátsó rendszámot kell leszerelni, majd felhelyezni a kerékpárszállítóra, indulás előtt.

A tervezet a különleges rendszámok körébe sorolja az említett harmadik rendszámot. Ez jogilag egy kicsit furcsa, ugyan is a különleges rendszám 4 vagy 5 betűből és 2 vagy 1 számból áll. A kerékpárszállítóra igényelhető  rendszám pedig megegyezik a kocsi rendszámával, azzal a kis különbséggel, hogy az alapszíne világosszürke. Ezt a kiadott rendszámot a nyilvántartásban és a gépkocsi forgalmi engedélyben is jelölni kell.

Ha elveszik, vagy megsemmisül a kerékpárszállító rendszáma, az utángyártása korlátozás nélkül engedélyezhető. Vagyis elmarad a különleges rendszámoknál alkalmazott bürokratikus kötöttség.